Inhibition Effect of Some Plant Extracts on Calliteara pudibunda (Linneaus, 1758) Acetylcholinesterase

dc.contributor.authorKızıl, Demet
dc.date.accessioned2026-02-08T15:03:26Z
dc.date.available2026-02-08T15:03:26Z
dc.date.issued2025
dc.departmentBursa Teknik Üniversitesi
dc.description.abstractIn pest control management, acetylcholinesterase inhibition is one of the important methods. This study determined the optimum conditions of acetylcholinesterase in C. pudibunda and investigated some of its kinetic properties. Acetylcholinesterase inhibition studies were carried out with known inhibitors of acetylcholinesterase such as tacrine, edrophonium chloride, cypermethrin and aqueous extracts of olive leaf, walnut leaf, walnut shell, cherry laurel leaf and alder leaves. The Vmax and Km values of acetylcholinesterase, which showed maximum activity at 40.0 oC and pH 7.0, were determined as 1.7±0.2 EU and 0.18±0.02 mM, respectively. In inhibition studies, the IC50 values of tacrine, edrophonium chloride and cypermethrin were found to be 6.5±0.2, 2.8± 0.3 and 6.0±0.8 ?M, respectively. The IC50 values of aqueous extracts of olive leaf, alder leaf, cherry laurel leaf, walnut shell and walnut leaf were found to be 1.8± 0.2, 1.8±0.4, 1.9±0.4, 2.8±0.6 and 5.8±1.2 µg dry matter/mL, respectively. In addition, these plant extracts' oleuropein and phenolic substance amounts were determined and correlated with IC50 values. As a result, these plant extracts used in the study can be recommended as an alternative biopesticide source to control such pests through acetylcholinesterase inhibition.
dc.description.abstractZararlı mücadele yönetiminde asetilkolinesteraz inhibisyonu önemli yöntemlerden biridir. Bu çalışmada, C. pudibunda'da asetilkolinesterazın optimum koşulları belirlenmiş ve bazı kinetik özellikleri incelenmiştir. Asetilkolinesteraz inhibisyon çalışmaları, asetilkolinesterazın bilinen inhibitörleri olan takrin, edrofonyum klorür, sipermetrin ve zeytin yaprağı, ceviz yaprağı, ceviz kabuğu, kiraz defnesi yaprağı ve kızılağaç yapraklarının sulu ekstraktları ile yürütülmüştür. 40.0 oC ve pH 7.0'de maksimum aktivite gösteren asetilkolinesterazın, Vmax ve Km değerleri sırasıyla 1.7±0.2 EU ve 0.18±0.02 mM olarak belirlenmiştir. İnhibisyon çalışmalarında kullanılan takrin, edrofonyum klorür ve sipermetrinin IC50 değerleri sırasıyla 6.5±0.2, 2.8±0.3 ve 6.0±0.8 ?M olarak bulunmuştur. Zeytin yaprağı, kızılağaç yaprağı, kiraz defnesi yaprağı, ceviz kabuğu ve ceviz yaprağının sulu ekstraktlarının IC50 değerleri sırasıyla 1.8±0.2, 1.8±0.4, 1.9±0.4, 2.8±0.6 ve 5.8±1.2 µg kuru madde/mL olarak bulunmuştur. Ayrıca bu bitki ekstraktlarının oleuropein ve fenolik madde miktarları belirlenerek IC50 değerleri ile ilişkilendirilmiştir. Sonuç olarak çalışmada kullanılan bu bitki ekstraktlarının asetilkolinesteraz inhibisyonu yoluyla bu tür zararlıların kontrolünde alternatif biyopestisit kaynağı olarak önerilebileceği düşünülmektedir.
dc.description.sponsorshipBursa Technical University Central Research Laboratory [TR] Bursa Teknik Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı
dc.identifier.doi10.35229/jaes.1613209
dc.identifier.endpage158
dc.identifier.issn2548-0006
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage151
dc.identifier.trdizinid1314207
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.1613209
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12885/4111
dc.identifier.volume10
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.language.isoen
dc.publisherBülent VEREP
dc.relation.ispartofJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
dc.relation.ispartofJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.snmzKA_DergiPark_20260207
dc.subjectConservation and Biodiversity
dc.subjectKoruma ve Biyolojik Çeşitlilik
dc.titleInhibition Effect of Some Plant Extracts on Calliteara pudibunda (Linneaus, 1758) Acetylcholinesterase
dc.title.alternativeCalliteara pudibunda (Linneaus, 1758) asetilkolinesterazi uzerinde bazi bitki ekstraktlarinin inhibisyon etkisi
dc.typeArticle

Dosyalar