Yazar "Karaevli, Asiye" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Korgan (Ordu) Yöresinde Gıda Olarak Tüketilen Doğal Bazı Bitki Taksonlarına Ait Yöresel Tarifler ve Etnobotanik Özellikleri(2019) Karaevli, Asiye; Sarıkaya, Ayşe GülKorgan yöresinde doğal olarak yetişen, gıda olarak tüketilen bazı doğal bitki taksonlarının etnobotanik özelliklerini tespit etmek amacıyla çiçekli ve otsu bitki taksonları toplanmıştır. Toplanan bitki materyallerinin teşhisi yapıldıktan sonra herbaryum örneği haline getirilmiştir. Çalışma alanı sınırları içinde yaşayan farklı yaş ve kültür seviyesindeki 119 kişi ile görüşme yapılmış ve bu kişilerin faydalandıkları bitkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Yöre halkının doğal bitkileri gıda amaçlı tüketim kültürünün kuşaktan kuşağa devamlılığını sağlamak için bitkilerle yapılan yöresel yemeklerin hazırlanması ile ilgili tariflere yer verilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda çalışma alanında etnobotanik kullanımı bulunan 16 familya ve bu familyalara ait 23 takson tespiti yapılmıştır. Bu taksonların 12’si gıda, 2’si baharat, 13’ü çay ve 2’si süs amaçlı etnobotanik kullanımı tespit edilmiştir.Öğe SOME MEDICINAL - AROMATIC PLANTS SOLD IN HERBALISTS OF ORDU PROVINCE IN TURKEY AND THEIR USAGE(HEALTH & ENVIRONMENT ASSOC, 2021) Karaevli, Asiye; Sarıkaya, Ayşe GülIn this study, 17 herbalists from the center and some districts (Korgan-Kumru-Fatsa-Unye) of Ordu province were interviewed in order to determine the medicinal and aromatic plants sold in herbalists in Ordu province and their usage areas. As result of the interviews, it was determined that 35 taxa belonging to 19 families and they have 20 different usage areas Families with the most used species were Lamiaceae (20%), Apiaceae (11%), Rosaceae (8%) and Fabeceae (8%). Using parts of this taxa are leaf (37%), seed (17%), flower (17%), fruit (14%), root (5%), shell (3%) and the stem (3%). It has been determined that taxa are consumed as brewing (52%), raw (20%), powder (15%), oil (9%) molasses (2%) and boiling (2%). The species mostly sold in the herbalist shops were distinguished as Ginger (Zingiber ofinale R.), Turmeric (Curcuma longa L.), Chili pepper (Capsicum annum L., Black pepper (Piper nigrum L.), Mint (Mentha piperita L.) and Thyme (Tymus spp.). Medicinal and aromatic plants are mostly used as flu, cold, upper respiratory tract ailments, slimming-edema remover, spice, strengthening the immune system and relieving intestinal disorders.