Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Arda, Beyza" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Bursa ilinden elde edilen kestane balının antioksidan, antimikrobiyal, sitotoksik, genotoksik ve antigenotoksik etkilerinin araştırılması
    (Bursa Teknik Üniversitesi, 2022) Arda, Beyza; Cinar, Aycan; Taner, Gökçe
    Apiterapide kullanılan, bal, propolis, arı poleni, arı ekmeği, arı sütü ve arı zehri gibi arıcılık ürünleri zengin içeriği ile bilinen doğal kaynakların başında gelmektedir. Toplandığı bölgenin topografik özelliklerine göre içeriği farklılık gösteren bal biyoaktif özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Balın antioksidan, antimikrobiyal, antiterapötik, anti-inflamatuvar, antidiyabetik özelliklerinin zengin olduğu bilinmektedir. Bu tez çalışmasında, Bursa ilinden temin edilen kestane balının antioksidan, antimikrobiyal, sitotoksik, genotoksik ve antigenotoksik özellikleri farklı konsantrasyonlarında araştırılmıştır. Kestane balının antioksidan aktivitesinin belirlenmesinde kullanılan TPC yöntemine göre toplam fenolik madde miktarının 105,6137 mg GAE/100 g bal düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Antioksidan aktivite belirlemek için kullanılan FRAP ve ABTS metotlarına göre sırasıyla 791,3415 ?M TE/100 g bal ve 109,8696 ?M TE/100 g bal sonuçları elde edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite tayininde kestane balı sıvı mikrodilüsyon yöntemi ve agar kuyucuk difüzyon yöntemiyle Gram (+), Gram (-) bakteri, maya ve küfte denenmiştir. Bakteriler arasında MİK ve MBK değeri en düşük bakteri Staphylococcus epidermis olurken, agar kuyucuk yönteminde kestane balına en duyarlı bakterinin Escherichia coli ve Listeria monocytogenes olduğu tespit edilmiştir. Test ediler maya türlerinde MİK ve MFK değerleri eşit bulunurken, küf türlerinde ise en düşük MİK ve MFK değeri Aspergillus flavus'ta görülmüştür ve kestane balına en duyarlı küf A. flavus olmuştur. Sitotoksik etkinin tayini sağlıklı akciğer hücre hattı (BEAS-2B) ve kanserli akciğer hücre hattında (A549) MTT ve NKA testleriyle yapılmıştır. Kestane balının test edilen konsantrasyonlarında BEAS-2B için sitotoksik etki görülemezken, A549 için kestane balının %50 konsantrasyonunda sitotoksik etki gözlenmiştir. Genotoksik ve antigenotoksik aktivite tayini Comet yöntemiyle BEAS-2B ve A549 hücre hatlarında test edilmiştir. BEAS-2B hücre hattında %1, %5 ve %25 konsantrasyonlarında H2O2 tarafından indüklenen DNA hasarının azaldığı belirlenirken A549 hücre hattında test edilen tüm kestane balı konsantrasyonlarında DNA hasarında azalma belirlenmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Ozon Gazının Antifungal Ajan Olarak Etkinliğinin Belirlenmesi
    (2021) Arda, Beyza; Onbaşı, Elif; Öztürk, Ayşe; Cınar, Aycan
    Amaç: Gıda işletmelerinde ortam havasında baskın olarak bulunan küf ve mayalar, hava kaynaklı kontaminasyon yoluyla gıdalara bulaşmakta ve mikrobiyal bozulmalara neden olmaktadır. Küfler gıda kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin ötesinde, insanlar ve hayvanlar üzerinde toksik etkiye sahip mikotoksin adı verilen ikincil metabolitler üretmektedir. Günümüzde ozon (O3) uygulamaları gıda sanayinde küf önleyici ve detoksifikasyon yöntemi olarak kullanılan yeşil teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada kontrollü hava ortamında O3 gazının antifungal etkinliği belirlenmiştir.Materyal ve yöntem: 0,5 McFarland’a ayarlanmış maya (Candida parapsilosis, Schizosaccharomyces pombe, Saccharomyces cerevisiae) ve küf sporu (Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Penicillium digitatum, Penicillium expansum, Penicillium roqueforti) süspansiyonu 250 L hava sızdırmaz özellikteki test kabini içine püskürtülerek; 3, 5 ile 10 dk ozon gazına (10.000 mg/saat) maruz bırakılmıştır. Ozon uygulama öncesi ve sonrası aktif ve pasif örnekleme yapılarak mikroorganizma sayıları kıyaslanarak antifungal etkinlik belirlenmiştir.Bulgular ve sonuç: 3 dk ozon uygulaması ile test edilen tüm mikroorganizmalarda gelişmenin %100 engellendiği tespit edilmiştir.

| Bursa Teknik Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Mimar Sinan Mahallesi Mimar, Sinan Bulvarı, Eflak Caddesi, No: 177, 16310, Yıldırım, Bursa, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez ayarları
  • Gizlilik politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri bildirim Gönder