Yazar "Acay, Volkan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Orta Karadeniz'de açık deniz ağ kafes yetiştiricilik tesislerinin çevresel etkilerinin su kolonu ve sediment ekseninde incelenmesi(Bursa Teknik Üniversitesi, 2023) Acay, Volkan; Aygün, AhmetYapılan araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılan Türk Somonu (Oncorhynchus mykiss) Orta Karadeniz Bölgesi'nde, Sinop İli, Dikmen İlçesi, Kerim Köyü Açıkları mevkiinde ticari amaçla kurulan özel bir işletmede, Yetiştiricilik faaliyeti yapılması sırasında Deniz suyu ve dip sediment kalitesindeki değişimler incelenmiştir. Araştırma 2021-2022 yıllarının Mayıs ayında gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen verilerden, deniz suyu dip ve yüzeyinden Trix indeks Sediment numunesinin kirlilik yükü değişimi hesaplanmıştır. Örnekleme noktası olarak belirlenmiş 7 istasyondan (yüzey ve 46 m derinlikten olmak üzere toplam 14ölçüm noktası) su numuneleri alınmış ve bazı fiziko-kimyasal parametrelerin analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucu su örneklerinde; su , 10-24,00 oC; pH 8,32-8,55; çözünmüş oksijen 8,32-8,93 mgL-1; doymuş oksijen % 85-98 ; tuzluluk %o 16,7 -17,3; toplam fosfor (PO4-P) 10-25 µgL1; nitrit azotu (NO2-N) <2 µgL-1; amonyum azotu (NH4 + -N) 10-21 µgL-10; nitrat azotu (NO3-N) 66-141 µgL-1; secch diski derinliği 10,4-11,4 m ; klorofil -a 0,25-0,43 µg/L değerleri arasında değişim göstermiştir. Sediment örnekleri 2 istasyonda izlenmiş olup Redoks potansiyeli 39-64 mV ; Toplam Fosfor 765-879 mg/kg; Toplam Organik Karbon 12,82-14,68 mg/gr; Beggiotao bakterisi tespit edilememiştir. Deniz suyu ve sedimet parametreleri incelemesi sonrasında mayıs aylarında artan deniz sıcaklığına bağlı olarak su kolonunda ötrifikasyon riskinin oluşmadığı, yıllara göre ağ kafes yetiştiriciliği için sınırlı miktarda artışların olduğuda gözlenmiştir.