Veri güdümlü inovasyon istihbaratı ile teknoloji yol haritalarını zenginleştirme: İnsansız hava aracı teknolojileri vakası - Babayev, Umıd (Bursa Teknik Üniversitesi, 2022)
Teknoloji yol haritası, teknoloji yönetiminde stratejik planlama için önemli bir araç olarak yıllardır kullanılmaktadır. Günümüzün teknoloji yoğun endüstrilerinde, şirketler için rekabet avantajı elde etmek giderek daha önemli hale geliyor. Teknoloji yol haritası literatüründeki en son tartışmalar, birden fazla uzman çalıştayına dayanan geleneksel T-Plan yol haritası sürecinin ötesine geçiyor. Algoritmalar, bulanık mantık, senaryo analizi ve büyük veri kullanan veri odaklı yaklaşımlar yoluyla teknoloji yol haritasını modernize etmek için son literatürde bir dizi teknik önerilmiştir. Bu alanda daha yapılacak çok şey var. Bu bağlamda, bu çalışma, tamamlayıcı bir etki olarak adlandırılan bir inovasyon istihbarat sürecini dahil ederek teknoloji yol haritasını güçlendirmeye yönelik yeni bir yaklaşım önermektedir. Bu inovasyon istihbarat süreci, ilgili patent ve yayın verilerini içerir ve metodolojisi konu modelleme ve tip 2 bulanık kümelere dayanır. Bu çalışma, İnsansız Hava Araçları (İHA) teknolojilerine bir örnek sunmakta ve bu genişletilmiş teknoloji yol haritasının nasıl yürütüldüğünü göstermektedir.

The technology roadmap has been used for years as an important instrument for strategic planning in technology management. In today's technology-intensive industries, it is becoming increasingly important for companies to gain a competitive advantage. The latest discussions in the technology roadmap literature go beyond the traditional T-Plan roadmap process based on multiple expert workshops. A number of techniques have been proposed in the recent literature to modernize the technology roadmap through data-driven approaches using algorithms, fuzzy logic, scenario analysis, and big data. There is still a lot to be done in this area. In this context, this study proposes a new approach to strengthening the technology roadmap by incorporating an innovation intelligence process that is ascribed a complementary impact. This innovation intelligence process comprises relevant patent and publication data and its methodology is based on subject modeling and type 2 fuzzy sets. This study provides a case of Unmanned Aerial Vehicle (UAV) technologies and shows how this expanded technology roadmap is carried out.
Augmenting technology roadmaps through datadriven innovation intelligence: A case of unmanned aerial vehicle technologies
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Akıllı Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Keywords: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği; Industrial and Industrial Engineering