Sarıçamın (Pinus silvestris L.) doğal yayılış alanı dışında gösterdiği bir performans: Pütürge örneği - Erkan, Neşat; Kaya, Abdulğaffar; Kalkan, Bahri (Bursa Teknik Üniversitesi, 2021)
Ağaçlandırma Ülkemizde yürütülen ormancılık faaliyetlerinin önemlilerinden birisidir. İster odun üretim amaçlı olsun, isterse ormanların sağladığı diğer mal ve hizmetlerin elde edilmesini hedeflesin, ağaçlandırma başarısı önem arz etmektedir. Ağaçlandırma başarısı tutma başarısı ve büyüme performansı olarak iki farklı anlamda değerlendirilebilir. Ağaçlandırmalarının bir kısmı da kullanılan türlerin doğal yayılış alanları dışındaki alanlarda yapılmaktadır. Bu durumda ağaçlandırma başarısı daha da önemli hale gelmektedir. Söz konusu başarının elde edilmesi için araştırma sonuçları ve daha önce yapılmış başarılı örneklerden elde edilen tecrübe kullanılmak durumundadır. Bu anlamda Malatya-Pütürge de sarıçam ile yapılan ağaçlandırma iyi bir örnek niteliğindedir. Bu çalışma ile Pütürge sarıçam ağaçlandırmasına ait büyüme performansı doğal ormanlarla kıyaslamalı olarak ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla 1996 yılında 23 yaşında olan ağaçlandırmadan alınan sürekli deneme alanı 47 yaşına kadar izlenmiştir. 23 33 ve 47 yaşında yapılan çap ve boy ölçmeleri ile yetişme ortamı özelliklerine dayalı olarak değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuçlar Pütürge’deki sarıçam ağaçlandırmasının doğal ormanlardaki 1. bonitetli alanlara eşdeğer, hatta onun da üzerinde büyüme performansı gösterdiği ortaya konmuştur. Bu çalışmada elde edilen bilgiler daha sonra sarıçam ile yapılacak ağaçlandırmalarda kullanılabilecek niteliktedir.
Keywords: Forest Industry Engineering; Orman Endüstri Mühendisliği