STOKİYOMETRİK OLMAYAN NBT-ST SERAMİKLERİNİN ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNE SİNTERLEME YARDIMCISI CuO KATKISI ETKİSİNİN İNCELENMESİ - Yaldız, Gülbeniz; Kaya, Mustafa Yunus (My University, 2024)
Son yirmi yıllık süreçte, elektromekanik cihazlarda, enerji hasadı ve enerji depolama uygulamalarında yaygın kullanıma sahip kurşun zirkonat titanat ve türevi seramiklere alternatif olarak kurşun içermeyen piezoseramiklerin araştırılması ve geliştirilmesi üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu araştırmalar içerisinde sodyum bizmut titanat (Na0.5Bi0.5TiO3-NBT) esaslı seramikler ve morfotropik faz sınırı (MFS) kompozisyonları sergiledikleri elektriksel özellikler ile öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, NBT seramik bileşimi stronsiyum titanat (SrTiO3-ST) ile modifiye edilmiştir. [Na0,5Bi0,5TiO3]0,75[Sr1-xTiO3-x]0,25-NBT-SnT (x=0,25) kimyasal formülünce stokiyometrik olmayan seramik kompozisyonu katı hal kalsinasyon yöntemiyle sentezlenmiş ve CuO katkısının sinterleme performansı ve özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Sentezleme işlemi sonrasında psedokübik simetride NBT-SnT fazının yüksek oranda oluştuğu görülmüştür. Sinterleme yardımcısı CuO katkısı miktarına bağlı olarak sinterleme işleminde ikincil faz oluşumu gözlenmiştir. En yüksek yoğunlaşma oranı %0,5 CuO katkılı seramiklerde 1200 °C’de 3 saat sinterleme ile elde edilmiştir. Bu seramikler için 10 kHz frekansında dielektrik sabiti (K) 570 ila 1300 arasında, dielektrik kayıp (tan ?) değerleri 0,04 ila 0,11 arasında, relaksör ferroelektrik davranışa işaret eden yayınımsallık derecesi (?) ise 1, 84 ila 1,99 arasında değişmektedir.
Keywords: Dielektrik Özellikler; Kurşunsuz Seramik; Sodyum Bizmut Titanat; Ferroelektrik Özellikle; r CuO Katkısı