Hareketsiz alan problemleri için FEniCS ortamında RBVMS metodu ile bir hesaplamalı akışkanlar dinamiği çözücü geliştirilmesi - Hoş, İsmail (Bursa Teknik Üniversitesi, 2024)
Bu tez çalışmasında, hareketsiz alan problemleri için FEniCS ortamında "Kalıntı Tabanlı Varyasyonel Çok Ölçekli" ("Residual-Based Variational Multiscale," RBVMS) metodu ile bir Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ("Computational Fluid Dynamics," CFD) çözücüsü geliştirilmiştir. FEniCS, Sonlu Elemanlar Metodu ("Finite Element Method," FEM) ile diferansiyel denklemlerin çözümünde kullanılan açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir ve bilimsel hesaplamalar için güçlü bir araçtır. RBVMS yöntemi, Navier-Stokes denklemlerinin çözümünde akışın modellenmesi için kullanılır ve çözülmemiş ölçeklerin etkisini minimize eder. Bu yöntem, yüksek doğruluk ve kararlılık sağlamak amacıyla stabilizasyon teknikleri kullanarak daha doğru sonuçlar elde etmeyi amaçlar. Tez kapsamında, RBVMS yönteminin teorik temelleri ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve bu yöntemin FEniCS platformunda nasıl uygulanacağı açıklanmıştır. Geliştirilen çözücünün etkinliğini ve doğruluğunu değerlendirmek amacıyla iki temel test problemi üzerinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir: Kapak tahrikli akış problemi ve dönen silindir etrafındaki akış problemi. Bu test problemleri, literatürde yaygın olarak kullanılan ve CFD çözücülerinin doğruluğunu test etmek için ideal referanslar olarak ele alınmıştır. Kapak tahrikli akış problemi için yapılan analizlerde, farklı ağ yapıları Reynolds sayıları ve engel geometrileri kullanılarak akış çözümlerinin doğruluğu incelenmiştir. Ağ bağımsızlık çalışmaları sonucunda, en uygun ağ yoğunluğu belirlenmiş, bu yoğunluk için farklı modeller üzerinde CFD analizleri yapılmış ve elde edilen sonuçlar literatürdeki referans çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda, geliştirilen çözücünün akış karakteristiklerini doğru bir şekilde temsil ettiği ve güvenilir sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Dönen silindir etrafındaki akış problemi için ise, silindirin dönme hızının farklı değerleri kullanılarak akış yapıları ve girdap dinamikleri incelenmiştir. Bu analizler sonucunda, geliştirilen çözücünün yüksek Reynolds sayılarında bile doğru ve kararlı sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Ayrıca, farklı hız oranlarına göre elde edilen akış karakteristikleri, literatürdeki referans verilerle büyük ölçüde uyumlu bulunmuştur. Yapılan çalışma, FEniCS ortamında RBVMS yöntemi ile CFD çözücüsü geliştirilmesi konusunda akademik literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Geliştirilen çözücü, hareketsiz alan problemlerinde çeşitli mühendislik uygulamalarında da kullanılabilecek etkin ve esnek bir araç olarak değerlendirilmektedir. Çalışmanın sonuçları, FEniCS ve RBVMS yönteminin CFD alanında daha geniş uygulamalara yönelik potansiyelini ortaya koymaktadır.

This thesis presents the development of a Computational Fluid Dynamics (CFD) solver for non-moving domain problems in FEniCS, employing the Residual-Based Variational Multiscale (RBVMS) method. FEniCS is an open-source software library for solving differential equations using the finite element method, offering a powerful tool for scientific computing. The RBVMS method is employed for modeling flow in solving Navier-Stokes equations, with the objective of minimizing the effect of unresolved scales. This method aims to obtain more accurate results by using stabilization techniques to provide high accuracy and stability. In this thesis, the theoretical foundations of the RBVMS method are discussed in detail, and the implementation of this method on the FEniCS platform is explained. In order to evaluate the effectiveness and accuracy of the developed solver, two main test problems are studied: the lid-driven cavity problem and the flow around a rotating cylinder problem. These test problems are widely used in the literature and are considered ideal references for testing the accuracy of Computational Fluid Dynamics (CFD) solvers. In the analyses for the lid-driven cavity problem, the accuracy of the flow solutions was investigated using different mesh structures, Reynolds numbers, and obstacle geometries. Following the completion of the mesh independence studies, the optimal mesh density was determined, and the results obtained were compared with reference studies in the literature. The findings of these comparisons indicate that the developed solver accurately represents the flow characteristics and provides reliable results. For the flow problem around a rotating cylinder, flow structures and vortex dynamics are analyzed by using different values of the rotational speed of the cylinder. The results of these analyses demonstrated that the developed solver produces accurate and stable results even at high Reynolds numbers. Moreover, the flow characteristics obtained for different velocity ratios were found to be in good agreement with the reference data in the literature. This study makes an important contribution to the development of a CFD solver with the RBVMS method in FEniCS. The developed solver is considered an efficient and flexible tool that can be used in various engineering applications in still field problems. The findings of this study indicate the potential of FEniCS and the RBVMS method for broader applications in CFD.
A computational fluid dynamics solver development for non-moving domain problems in FEniCS environment based on the residual-based variational multiscale method
08.02.2025 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering