Dabiq Dergisi Yayın Stratejisi ile IŞİD'in Batı Dünyasındaki Terör Eylemleri Arasındaki Etkileşim - Çetinkaya, Şeref; Darıcılı, Ali Burak; Bilen, Ömer (TESAM Ekonomik Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği, 2024)
Son yıllarda, IŞİD terör örgütü uluslararası ölçekte gerçekleştirdiği terörist saldırılar ile gündeme gelmiştir. Ancak IŞİD terör örgütünün gündeme gelmesi kadar gündemde kalması, yeni sempatizanlar ve hatta yeni terörist savaşçılar kazanması propaganda gücü ile de alakalıdır. Bu nedenle örgüt, görsel-yazılı medyada propaganda faaliyetlerine ağırlık vermiş ve bu alanı profestonel olarak kullanmaya çalışmıştır. Medyadaki propaganda faaliyetlerinin aktarımı konusunda kullanılan vasıtalardan biri de farklı dillerde yayınladıkları dergilerdir. Türkçe, Arapça, Farsça ve İngilizce dillerinde yayınlanan dergiler ile hem bölgesel hem de küresel çapta bir kitleye seslenmesi, IŞİD terör örgütünün dünyanın birçok bölgesinde etkin olma stratejisinin de bir göstergesidir. Bu çalışmada, terör örgütü IŞİD' in Batı dünyasına yönelik propaganda amacıyla İngilizce olarak yayınladığı Dabıq Dergisi’nde sıkça tekrarlanan kelimeler incelenmiştir. İncelenen kelimelerden takipçilere yönelik olarak kullanılan "şiddet-saldırgan-olumsuz" ve "motivasyon-olumlu" kelimeler tespit edilmiş ve bu kelimeler üzerinden IŞİD'in eylem ve propaganda stratejisi analiz edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, IŞİD'in Batı'da gerçekleştirdiği terör saldırılarının zamanlaması ile Dabiq dergisinde kullanılan şiddeti yücelten sözlerin arttığı dönemler incelenmiş ve aralarında bir ilişki olup olmadığı tespit edilmiştir.

In recent years, the terrorist organization ISIS has come to the fore with its international terrorist attacks. However, the fact that the ISIS terrorist organization remains on the agenda as much as it is on the agenda, and that it gains new sympathizers and even new terrorist fighters is also related to its propaganda power. Because of it the organization focused on propaganda activities in the visual-written media and tried to use this area professionally. One of the means used for the transmission of propaganda activities in the media is the magazines they publish in different languages. Addressing both a regional and a global audience with magazines published in Turkish, Arabic, Persian and English is also an indication of the ISIS terrorist organization's strategy to be effective in many parts of the world. In this study, the words that are frequently repeated in Dabiq Magazine, which is published in English by the terrorist organization ISIS for the purpose of propaganda against the Western world, are examined. Among these words, "violent-aggressive-negative" words and "motivational-positive" words were identified for their followers, and an attempt was made to analyze ISIS' action and propaganda strategy based on these words. In addition, the study examined the timing of terrorist attacks perpetrated by ISIS in the West and the periods when the violence-glorifying words used in Dabiq magazine increased, and determined whether there was a correlation between them.
The Interaction Between the Publishing Strategy of Dabiq Magazine and the Terrorist Actions of ISIS in the Western World
-
Keywords: Quantitative Methods in Sociology; Sosyolojide Niceliksel Yöntemler [EN] Terrorism in International Relations; Uluslararası İlişkilerde Terörizm [EN] Security Studies; Güvenlik Çalışmaları