Üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları üzerinde ailenin etkisi: Bursa Teknik Üniversitesi örneği - Demircan, Betül (Bursa Teknik Üniversitesi, 2022)
Toplumların ait olduğu kültürlere, alışkanlıklara göre kadınlık ve erkeklik rolleri değişiklik göstermektedir. Toplumsal cinsiyet kavramı, toplumun bireylere atfettiği rollerle ilgili olan bir kavramdır. Aile kavramı ise aralarında kan bağı bulunan bireylerin oluşturduğu topluluklardır. Toplumun en küçük yapı taşı ve en önemli kurumu olan aile toplumsal cinsiyet rollerini etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Diğer faktörlere bakıldığında eğitimin, kültürün, medyanın toplumsal cinsiyet rollerinde büyük etkileri olduğu görülmektedir. Bireyin ait olduğu kültüre adapte olduğu ilk yer aile kurumu olduğu için söz konusu kurumun cinsiyet rolleri üzerindeki etkisi fazladır. Modern çağın getirileri ve değişen aile yapıları gençler üzerinde farklı düşünce tarzlarının oluşmasına neden olmuştur. Bireyler, doğdukları andan itibaren aile ile birlikte öğrendikleri toplumsal cinsiyet rollerini zamanla eğitim ve çevrenin etkisiyle değiştirebilmektedirler. Toplumsal cinsiyet çalışmaları son dönemlerde gittikçe önem kazanmıştır. Bu bağlamda alandaki çalışmaların sayısı da gün geçtikçe artmaya başlamıştır. Yapılan çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları üzerinde ailenin etkisini incelemektir. Ele alınan konuyla ilgili ortaya çıkan bulgulara dayanılarak bir takım yorumlar yapılmıştır. Yapılan çalışmada örneklem kitle olarak üniversite öğrencileri tercih edilmiştir. Öğrencilerin hayatlarının önemli bir kısmını etkileyecek olan davranış kalıpları, büyük ölçüde eğitim hayatları ile belirlenmektedir. Bireyler, hayatları boyunca sahip olacakları davranış kalıplarını, bakış açılarını bu dönemde belirlemeye başlar. Çalışmada nicel çalışma yöntemi seçilmiştir. Örneklem olarak hesaplanan öğrenci grubuna 43 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Çıkan sonuçlar SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda ulaşılan sonuçlara bakıldığında öğrenciler üzerinde ailenin etkili olduğu noktalar görülmektedir. Üniversite eğitimi alan bireylerin yaşadıkları çağın getirilerine göre kendi yaşam tarzlarını ve düşünce yapılarını geliştirdikleri görülmüştür. Nitekim yapılan çalışmada bireylerin yetiştikleri ailelerinden farklı düşüncelere de sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Endüstrileşme ve kırsaldan kente göçler ile birlikte aile yapısında değişiklik olduğu görülmektedir. Geniş aileler yerini çekirdek ailelere bırakmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin çoğunluğunu il doğumlu öğrenciler oluşturmaktadır. Çekirdek aile yapısı ve büyük şehir etkisi ile öğrencilerin aile yapılarında da değişiklikler olduğu yapılan anket sonucunda görülmektedir. Araştırmada yer alan öğrencilerin ve ailelerinin eşitlikçi görüşe sahip oldukları anlaşılmıştır. Buradan hareketle yapılan çalışmanın toplumsal cinsiyet ve aile çalışmalarına katkı sunacağı düşünülmektedir. Çalışmanın kapsamı daha da genişletilerek farklı eğitim seviyelerinde uygulanabilir noktadadır. Anahtar kelimeler: Aile, toplumsal cinsiyet, cinsiyet rolleri, üniversite öğrencileri.

The femininity and the masculinity roles shows variety according to the societies cultures and habitude. The notion of gender roles is a concept that the society attributes to individuals. The concept of the family, on the other hand, is a conception which includes individuals who has kindredship become units. The family, which is the smallest but the most significant part of the society, is one of the factors that effects gender roles in society. As for the other factors, we can see that; the media, culture and education also have a great impact on the gender roles in society. Since the family is the first place where an individual adapts to the values and culture to which he/she belongs, the place of the family in the gender role is very important. The benefits of the modern era and changing family structures have created different ways of thinking thereamong young people. Individuals have changed their thoughts about gender roles, which they have learned with the family since the moment they were born, with the influence of education and the environment over time. Gender roles studies have gained importance recently and these studies have just started to increase. The aim of the study is to examine the family's influence on attitudes concerning the societal gender roles of university students. In the study, the sample was preferred to students at the university. Comments have been made based on the findings of the matter. Behavior patterns that influence much of students' lives are largely determined by their educational lives. Individuals begin to determine behavioral patterns, perspectives, in this period of their lives. By choosing a quantitative method of research, a survey of 43 questions has been applied to the student group calculated as a sample. The results have been analyzed with the SPSS system. When the results are reached at the end of the study, the students appear to have family influence over them. College-educated individuals have been found to develop their own way of life and mindset based on the returns of their age. Also, it has been concluded that individuals have different ideas than their families. With industrialization and migrations from the countryside to the city, there is a change in family structure. Large families were replaced by nuclear families. Most of the students who participated in the study were provincial-born students. The elemantry family structure and large city impact are shown as a result of the survey, which also found that students' family structures have changed. The students and families involved in the study are found to have equalitarian views. Hereunder, this study is expected to contribute to the study of gender and family de velopment. The scope of the study can be extended further, and applied at different educational levels. Keywords: Family, societal gender, gender roles, university student.
Family influence on attitudes of university students regarding of gender roles: The sample of Bursa Technical University
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyoloji Ana Bilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
Keywords: Sosyoloji; Sociology