Depo istif hacminin İHA teknolojisi ile hesaplanması: Samsun ili Tekkeköy Orman Deposu örneği - Sönmez, Turan; Karahan, Emir Talha; Aksakal, Furkan Emre; Gencal, Burhan (Bursa Technical University, 2024)
Bu çalışma, İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojisi kullanılarak bir orman deposundaki odun hacminin hesaplanması araştırmaktadır. Çalışma, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Samsun Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Tekkeköy Orman Deposu'nda gerçekleştirilmiştir. Depodaki 30 adet kayın tomruk istifi hacmi, DJI Matrice 300 RTK İHA ve Zenmuse P1 kamera ile toplanan görüntüler aracılığıyla Agisoft Metashape yazılımı kullanılarak fotogrametrik yöntemlerle ölçülmüştür. İHA uçuşları sonucunda hesaplanan tomruk hacimlerinde depo kayıtları ile karşılaştırılmış, uygulamada bulunan verilerle depo verileri arasında -6,681 m³ ile +7,829 m³ arasında değişen hacim farkları gözlem-lenmiştir. Eşleştirilmiş Örneklem T-Testi kullanılarak, İHA ve yazılımlar kullanılarak hesaplanan hacim ölçümleri ile gerçek depo ölçümleri arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan analiz sonucu (t = -1,576; p = 0,126) iki yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı ortaya konulmuştur. Bu bulgular, İHA tekniklerinin tomruk istif hacmi tahmininde yersel ölçümlere güvenilir bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Araştırmanın sınırlı sayıda örneklemi göz önünde bulundurulduğunda, gelecekteki çalışmalarda örneklem sayısının ve çeşitliliğinin artırılması, bu yöntemin genel uygulanabilirliğini ve güvenilirliğini daha da pekiştirecektir. Bu çalışma, ormancılık sektöründe dijital teknolojilerin kullanımının önemini vurgulamakta ve tomruk istif hacmi tahmininde İHA kullanı-mının başarılı bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.

This study investigates the feasibility of calculating wood volume in a forest depot using Unmanned Aerial Vehicle (UAV) technology. The research was conducted at the Tekkeköy Forest Depot, affiliated with the Samsun Forest Management Directorate of the Amasya Regional Forest Directorate. The volume of 30 beech log stacks in the depot was measured using photogrammetric methods with images collected by the DJI Matrice 300 RTK UAV and Zenmuse P1 camera, processed with Agisoft Metashape software. The log volumes calculated as a result of the UAV flights showed variations in the range of -6.681 m³ to 7.829 m³ and were consistent with the depot volumes. A Paired Sample T-Test was employed to investigate if there was a significant difference between the volume measurements calculated using UAV and software and the actual depot measurements. The analysis results (t = -1.576; p = 0.126) indicated no statistically significant difference between the two methods. These findings suggest that UAV techniques could be a reliable alternative to terrestrial measurements for estimating the volume of log stacks. Considering the limited number of samples in this research, increasing the sample size and diversity in future studies will further rein-force the general applicability and reliability of this method. This study demonstrates the success of using UAVs in log volume estimation and emphasizes the importance of utilizing digital technologies in the forestry sector by offering innovative solutions for estimating the volume of log stacks.
Calculation of depot stack volume using UAV technology: A case study of Tekkeköy Forest Depot in Samsun Province
Keywords: Forest Biometrics; Orman Biyometrisi