Polivinil Klorür/Perlit Nanokompozit Filmlerin Hazırlanması ve Uçucu Organik Bileşen Metanolün Pervaporasyon İle Sudan Giderilmesinde Kullanılması - Ünlü, Derya (E-Journal of New World Sciences Academy, 2020)
Endüstriyel atık sulardan uçucu organik bileşenlerin giderilmesi çevre kirliliğinin önlenmesi için oldukça önemlidir. Bu çalışmada polivinil klorür/perlit nanokompozit filmler hazırlanarak uçucu organik bileşen metanolün pervaporasyon prosesi ile sudan giderilmesi incelenmiştir. Hazırlanan polivinil klorür/perlit nanokompozit filmler FTIR, TGA ve SEM ile karakterize edilmiştir. Polivinil klorür film içindeki perlit konsantrasyonu, operasyon sıcaklığı, beslemedeki metanol konsantrasyonu gibi parametrelerin pervaporasyon prosesi ile sudan metanolü uzaklaştırmada etkisi incelenmiştir. Polivinil klorür/perlit nanokompozit filmlerdeki perlit miktarı arttıkça ayırma faktörünün arttığı, geçiş hızının ise azaldığı görülmüştür. Sıcaklık ve besleme konsantrasyonundaki artış ise geçiş hızının artması ve ayırma faktörünün azalması ile sonuçlanmıştır. Ağırlıkça %2 metanol besleme konsantrasyonunda, 30oC'de, %8 perlit konsantrasyonunda 0.16kg/m2.sa akı ve 87 ayırma faktörü değeri elde edilmiştir. Elde edilen bu değerler literatürdeki çalışmalarla kıyaslandığında sulu çözeltilerden metanolün gideriminde PVC/perlit nanokompozit filmlerin oldukça başarılı bir ayırma performansı sergilediğini göstermiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik