Polipropilen malzemenin uv katkısı etkisi ile yüzey gerilimini değiştirerek boya tutuculuğunun değerlendirilmesi - Balcı, Demet Mutlu (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Bu tez, polipropilen malzemesinin UV stabilizatörü katkıları ile yüzey geriliminin değiştirilmesi ve bu değişikliğin boya tutuculuğu üzerindeki etkilerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Polipropilen, hafifliği ve dayanıklılığı ile birçok endüstriyel uygulamada kullanılan bir termoplastik malzemedir . Bu malzemenin yüzey özelliklerini iyileştirmek için UV stabilizatörü katkılarıyla modifikasyonu mümkündür. Ancak, UV ışınlarının polipropilenin yapısı üzerindeki etkileri ve bu değişikliklerin boya tutma özellikleri üzerindeki rolü, mevcut literatürde sınırlı şekilde ele alınmıştır. Bu çalışma, UV stabilizatörü katkılarının polipropilen yüzeyindeki etkilerini detaylı bir şekilde inceleyerek, malzemenin boya tutma yeteneğini artırmak için yeni stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Tezde, polipropilenin kimyasal ve yapısal özellikleri, UV stabilizatörü katkılarının polipropilen yüzeyi üzerindeki modifikasyonu ve bu modifikasyonun boya tutuculuk mekanizması ile ilişkisi kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, UV stabilizatörü katkılarının polipropilen yüzeyinin gerilimine olan etkileri deneysel verilerle ortaya konmuş ve bu değişimlerin boya tutma üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca, polipropilen yüzeylerinin UV stabilizatörü katkıları ile modifiye edilmesinin ardından, yüzey gerilimi ile boya tutuculuk arasındaki ilişki incelenmiş ve boya tutuculuğunu etkileyen çeşitli faktörler detaylı bir biçimde analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, UV stabilizatörü katkılarının polipropilenin yüzey özelliklerinde önemli değişiklikler yaratarak, malzemenin boya tutma kapasitesini artırabileceğini ortaya koymaktadır. Bu bulgular, polipropilenin daha verimli bir şekilde kullanılabilmesi için yeni iyileştirme olanakları sunmakta ve aynı zamanda malzeme mühendisliği ile endüstriyel uygulamalarda önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışma, polipropilen malzemelerinin daha dayanıklı ve fonksiyonel hale gelmesi adına uygulamalı çözüm önerileri sunmaktadır. Anahtar kelimeler: Polipropilen, UV stabilizatörü katkısı, Yüzey gerilimi, Boya tutuculuk, Malzeme modifikasyonu, Deneysel yöntemler.

This thesis aims to investigate the changes in surface tension of polypropylene material with UV stabilizer additive and the effects of this change on dye retention. Polypropylene is a thermoplastic material used in many industrial applications with its lightness and durability, and it is possible to modify this material with UV stabilizer additive to improve its surface properties. However, the effects of UV rays on the structure of polypropylene and the role of these changes on dye retention properties have been addressed limitedly in the existing literature. This study aims to develop new strategies to increase the dye retention ability of the material by examining the effects of UV stabilizer additive on the polypropylene surface in detail. In the thesis, the chemical and structural properties of polypropylene, the modification of UV stabilizer additive on the polypropylene surface and the relationship of this modification with the dye retention mechanism are comprehensively discussed. Within the scope of the research, the effects of UV stabilizer additive on the tension of the polypropylene surface are revealed with experimental data and the effects of these changes on dye retention are evaluated. In addition, after the polypropylene surfaces are modified with UV stabilizer additive, the relationship between surface tension and dye retention is investigated and various factors affecting dye retention are analyzed in detail. The results of the study show that UV stabilizer additive can create significant changes in the surface properties of polypropylene and increase the dye retention capacity of the material. These findings offer new improvement opportunities for more efficient use of polypropylene and also provide significant contributions to materials engineering and industrial applications. This study offers practical solutions to make polypropylene materials more durable and functional. Keywords: Polypropylene, UV stabilizer additive, Surface tension, Dye retention, Material modification, Experimental methods.
Evaluation of paint adhesion of polypropylene materialby changing the surface tension with the effect of uvadditive
Keywords: Polimer Bilim ve Teknolojisi; Polymer Science and Technology