Fenol Çözeltisinin Farklı Elektrotlar Kullanılarak Elektrooksidasyonu - Can, Orhan Taner (Bitlis Eren Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada toksik aromatik bir bileşik olarak bilinen fenolün BDD (Boron Doped Diamond), Ti/Pt ve MMO (Mixed Metal Oksit) elektrotları (Ti/RuO2-TiO2, Ti/RuO2-IrO2, Ti/IrO2-Ta2O5, Ti/Pt-IrO2) ile mineralizasyonu araştırıldı. Mineralizasyon seviyesinin belirlenmesi amacıyla deneylerin başında ve ilerleyen sürelerinde elektrooksidasyona tabi tutulan fenol çözeltisinden örnekler alınıp TOK (Toplam Organik Karbon) değerleri ölçüldü. Akım yoğunluğunun giderme verimine etkisini araştırmak için ise reaktöre üç farklı akım yoğunluğu (25 mA/cm2, 75 mA/cm2 ve 125 mA/cm2) uygulandı. Akım yoğunluğu artışı ile mineralizasyon veriminin artığı görülürdğ. 125 mA/cm2 akım yoğunluğunda BDD anot 180. dakikadan itibaren %100 giderme verimlerine ulaştı.  Deneyin başında düşük performans gösteren Pt elektrotun 300 dakikalık deney süresi sonunda % 84 lük giderme verimi ile, % 72-79 aralığında verim gösteren MMO anotların performansını geçtiği belirlendi. Çalışmanın sonunda BDD elektrodun fenolün sulardan gideriminde diğer anotlardan daha iyi performans gösterdiği görüldü.
Keywords: Engineering; Mühendislik