Travmatik Yaşantının Trafik Cezalarına Etkisi: Alkollüyken Araç Kullanan Sürücüler Bağlamında Değerlendirilmesi - Yesıl, Aslı; Demırcan, Yusuf Tunc; Aker, Ahmet Tamer (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada alkollüyken araç kullanımı olan sürücülerin yaşam boyu travmatikyaşantı sıklıklarını tespit etmek, trafik ceza bilgilerini incelemek, travmatik öykü ve cezabilgileri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma, Kasım 2015- Haziran 2016 tarihleri arasında Bursa SağlıkMüdürlüğü tarafından yürütülen “Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi”ne katılan 295katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Sürücülere araştırmacılar tarafından hazırlanan travmatik yaşantıların ve demografik bilgilerin yer aldığı “Sürücü Bilgi Formu” uygulanmıştır.Ayrıca sürücülerin sürücü belgesi ceza bilgileri İl Emniyet Müdürlüğü’ne resmi yazı ilebaşvurularak talep edilmiş, gerekli izinler alındıktan sonra trafik ihlal bilgilerinin yer aldığısürücü belgesi ceza bilgileri ve yaşam boyu travmatik yaşam öyküsü arasındaki ilişkiincelenmiştir.Bulgular: Sürücülerin 9’u kadın, 286’sı erkektir. Sürücülerin yaş ortalaması40,47±9,48’tir. Sürücülerin 33’ü (%11.2) hayatını tehdit eden bir hastalık ya da yaralanmageçirdiğini, 32’si (%10.8) ciddi bir kaza geçirme ya da ciddi bir şekilde yaralandığını, 28’i(%9.5) kendisine fiziksel şiddet ya da silah kullanıldığını belirtmiştir. Sürücülerden 63’ü(%21.4) ailesinden birini (sevgili, eş, ya da çok yakın arkadaş) bir kaza, cinayet ya da intihar sonucu kaybettiğini, 18’i (%6.1) ölümle ya da ciddi yaralanmayla tehdit gördüğünübelirtmiştir. Tekmelenme, dövülme, tokat atılma ya da başka yolla fiziksel zarar görme ile78/1-a ihlal maddesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (?²(2) =7.19,p<.00).Sonuç: Alkollüyken araç kullanma öyküsü olan sürücülerle yapılan bu çalışmada,yaşam boyu travmatik öykü ve trafik ihlalleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Keywords: Adli Tıp; Kriminoloji ve Ceza Bilimi