ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE MİKRO PLASTİKLER VE GİDERİM YÖNTEMLERİ - Bozdaş, Kübra; Üstün, Gökhan Ekrem; Aygün, Ahmet (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020)
Atıksu arıtma tesislerine her gün farklı kaynaklardan mikro plastikler gelmektedir ve mikro plastikleri gidermek için tasarlanmamışlardır. Buna rağmen birincil ve ikincil arıtma süreçlerinde mikro plastiklerin giderimi mevcuttur. Yapılan çalışmalar atıksu arıtma tesislerinin tatlı su ortamları için potansiyel bir mikro plastik kirliliği kaynağı olduğunu kanıtlamıştır. Yüksek oranlarda giderim verimi olmasına rağmen büyük hacimlerde deşarj göz önüne alındığında alıcı ortamlar için mikro plastik kirlilik söz konusudur. Ayrıca arıtma çamurunun gübre olarak yeniden kullanımı sonucunda çamurda tutulan MP'ler toprak kirliliğine neden olmaktadır. Mikro plastiklerin etkili bir şekilde giderimi üçüncül arıtmada uygulanan ileri arıtma teknolojilerine göre değişmektedir. Daha önce yapılan çalışmalar incelendiğinde mikro plastiklerin gideriminde en yüksek verimin Membran Biyoreaktörler ile olduğu görülmektedir. Arıtma tesisleri tasarımında mikro plastiklerinin uygun bir şekilde giderimini sağlayan ileri arıtma teknolojilerinin seçilmesi mikro plastik kirliliğinin azalmasında etkili bir yöntem olabilir.

Micro plastics come from different sources in wastewater treatment plants and the facilities are not designed to remove micro plastics. Despite this, there is removal of micro plastic in primary and secondary treatment processes. Studies have proven that wastewater treatment plants are a potential source of micro-plastic pollution for freshwater environments. Although there is a high rate of removal efficiency, considering the discharge in large volumes, there is micro plastic pollution for the receiving environments. In addition, as a result of reuse of treatment sludge as fertilizer, MPs kept in the sludge cause soil pollution. The effective removal of micro plastics varies according to the advanced treatment technologies applied in tertiary treatment. When the studies are examined, it is seen that the highest efficiency in the removal of micro plastics is with Membrane Bioreactors. The selection of advanced treatment technologies that ensure the proper removal of micro plastics in the design of treatment plants can be an effective method of reducing micro plastic pollution.
Micro Plastics and Removal Methods in Wastewater Treatment Plants
Keywords: Environmental Engineering; Çevre Mühendisliği