Ebeveynlerin Yabancı Dil Öğretmeni Seçimlerinin Toplumsal Cinsiyet Açısından Bir Değerlendirilmesi - Mert, Melek Kaymaz; Ketancı, Pınar (Sakarya University, 2025)
Ebeveynler çocuklarının ilk rol modelleridir ve çocukların cinsiyet algılarını etkileme potansiyeline sahiptirler. Bu çalışmanın amacı ebeveynlerin cinsiyet eşitliği algılarını araştırmak ve cinsiyet algılarının çocuklarının yabancı dil öğretmeni seçimlerini etkileyip etkilemediğini görmektir. Karma yöntem araştırma deseni benimsenen araştırmaya örneklem olarak seçilen 189 ebeveyn (110 anne, 79 baba) katılmıştır. Cinsiyet rolleri ve yaşam değerlerine ilişkin görüşlerini ölçmek için bazı sosyodemografik sorular kullanıldı. Nicel veriler “Cinsiyet Eşitliği Ölçeği” aracılığıyla toplanmış, tanımlayıcı istatistikler ve Mann-Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca açık uçlu sorular aracılığıyla nitel veriler toplanmış ve Tematik Analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, ebeveynlerin cinsiyet eşitliğine inandığını ve bu doğrultuda yabancı dil öğretmeninin mesleki niteliklerinin ve kişilik özelliklerinin cinsiyetten daha fazla ön plana çıktığını gösterdi. Katılımcıların çoğunluğu cinsiyete eşitlikçi bir yaklaşım sergilerken, %15,9'u cinsiyetçi ve ayrımcı bir tutum sergiledi. Araştırmanın bulguları ebeveynlerin cinsiyet rollerini nasıl algıladıklarına ışık tutması açısından son derece önemlidir.

Parents are the first role models of their children and have the potential to affect children’s perceptions regarding gender. The present study aims to investigate parents' perceptions of gender equality and to see whether their perceptions of gender influence their choices regarding their children's foreign language teachers. Adopting a mixed methods research design, 189 parents (110 mothers, 79 fathers) as selected as sample, participated in the study. Some sociodemographic questions were used to measure their views on gender roles and life values. Quantitative data was collected via the “Gender Equality Scale” and analysed using descriptive statistics and Mann-Whitney U test. Furthermore, Qualitative data was collected via open-ended questions and analysed using Thematic Analysis. The results of the study showed that the parents believed in gender equality and in line with this, a foreign language teacher’s professional qualifications and personality traits were emphasized over gender. While the majority showed an egalitarian approach towards gender, a sexist and discriminatory attitude was observed by 15.9% of the participants. The study's findings are extremely significant since they provide insight into how parents perceive gender roles.
An Evaluation of Parents’ Foreign Language Teacher Choices in terms of Gender
Keywords: Family Sociology; Aile Sosyolojisi [EN] Women's Studies; Kadın Araştırmaları [EN] Sociology (Other); Sosyoloji (Diğer)