Leptoglossus occidentalis (Heidemann)’in mücadelesinde termal toplanma tuzağının etkinliği - Parlak, Salih; Sarıkaya, Oguzhan; Hızal, Erdem; Selek, Fazıl; Özçankaya, İkbal Meltem; Yıldız, Yafes; Acıcı, Ozden (My University, 2025)
Leptoglossus occidentalis (Heidemann) iğne yapraklı ağaç türlerinin tohumlarına zarar veren istilacı bir türdür ve etkili bir mücadele yöntemi henüz ortaya konulmamıştır. Zararlıya karşı etkili bir mücadele yöntemi geliştirmenin amaçlandığı bu araştırma, en fazla zarar yaptığı fıstık çamında ve Bergama- Kozak Havzası’nda yürütülmüştür. Erginlerin kışlamak için sıcak yerleri tercih ettiği gözlendiğinden havzanın farklı dört noktasında güneş enerjisi ile beslemeli infrared tuzaklar yerleştirilmiştir. Bu tuzaklarda üç yıl süreyle sıcaklık değişimleri ölçülmüş ve tuzağa gelen ergin tespitleri yapılmıştır. İnfrared ve kontrol tuzakları arasında oluşan sıcaklık farklarının, erginlerin toplanmasındaki etkisi t testi ile karşılaştırlmıştır. İstatistiki olarak fark çıkmamasına rağmen, toplam üç yıllık süre sonunda infrared ısıtıcılı tuzaklarda ergin sayısının kontrole göre %32 fazla olduğu belirlenmiştir. Yıllara göre popülasyonda keskin dalgalanmaların olduğu, 2019 ve 2021 yıllarında tuzağa giren ergin sayısı fazla olmasına rağmen, 2020 yılındaki erginlerin hem tuzaklarda hem de böceğin kışladığı yerlerde çok az olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Fıstık çamı; Böcek zararı; Leptoglossus occidentalis; İnfrared tuzak