Bursa Atmosferinde Güncel Pestisitlerin Atmosferik Konsantrasyon ve Islak Çökelme Akı Seviyelerinin Mevsimsel Değişiminin İncelenmesi - Birgül, Aşkın; Taşdemir, Yücel (My University, 2019)
Pestisitler, zararlıları kontrol amaçlı kullanılan kimyasallar olup çevrede uzun süre kalmaları ve potansiyel toksisitelerinden dolayı ciddi problemlere yol açan bilesiklerdir. Pestisitler hava akımları vasıtasıyla kullanıldıkları alanlardan çok uzak bölgelere tasınabilmektedir. Tarımsal ürün yetistiriciliginde de pestisitler sıklıkla kullanılmaktadır. Uygula sırasında atmosfere karısan pestisitler uzun mesafeler boyunca tasınarak kaynaktan çok uzak bölgeleri de kirletebilmektedir. Güncel pestisitlerden kaynaklanan kirliligin belirlenmesi konusunda ülkemizde yapılmıs bir çalısma bulunmamakta olup, güncel pestisitlerin ıslak çökelme akı seviyelerinin mevsimsel degisiminin belirlenmesine yönelik kapsamlı bir çalısma mevcut degildir. Aktif hava örnekleme sistemlerinin maliyetli olusu, tecrübeli teknik eleman gerektirmesi, cihaz güvenliginin saglanması ve birden çok noktada aynı anda uygulama yapılmasının zorlugundan dolayı pasif örnekleme metodu son yıllarda en sık kullanılan yöntemdir. Pestisitler yarı uçucu kalıcı organik kirleticiler olduklarından, bulundukları ortamlarda doygunluga ulastıklarında tekrar atmosfere karısma egilimindedirler. Uygulama esnasında atmosfere karıstıkları gibi, pestisitlerle kirlenmis topraklardan meydana gelen buharlasma ile de atmosfere karısabilmektedirler. Yagmur ve kar gibi yagıs olayları ile yeryüzüne ulasarak büyük su kütleleri ve kirletici kaynakların bulunmadıgı alanları kirletebilmektedirler. Türkiye?de güncel pestisit kirliliginin belirlenmesine yönelik çalısmalar mevcut degildir. Bu nedenle bu çalısmada ülkemiz tarımında önemli paya sahip Bursa ilinde belirlenen farklı örnekleme noktalarında güncel pestisitlerin atmosferik konsantrasyon ve ıslak çökelme akı seviyelerinin mevsimsel degisimi incelenmistir. Söz konusu çalısma ile kirlilik seviyesi tespit edilirken öte yandan elde edilen verilerin daha sonra yapılacak çalısmalar için veri tabanı olusturması saglanacaktır. Bursa Ili?nde pestisit kullanımına baglı kirlilik envanterinin olusturulmasına yardımcı olacaktır.
01.05.2019
Keywords: Hava; güncel pestisitler; ıslak çökelme akısı; atmosferik konsantrasyon; pasif örnekleme