Genotoxic And Antigenotoxic Effects Of Corilagin In In Vitro Human Lymphocyte Cultures - Turan, Elif; Taner, Gökçe (Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 2022)
Bitkiler tarafından ikincil metabolitler olarak sentezlenen doğal bileşiklerin, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese ve bunların aracılık ettiği genetik hasara karşı koruyucu etkilerinin olduğu birçok araştırmada bildirilmiştir. Bu doğal bileşikler arasında polifenollerin özellikle güçlü antioksidan aktiviteleri olduğu bilinmektedir. Euphorbiaceae, Geraniaceae ve Lythracea familyaları gibi birçok bitki türünde bulunan bir tanen olan korilagin, çok çeşitli farmakolojik etkilere sahiptir. Bu çalışmada, korilaginin güvenli konsantrasyonlarını belirlemek için in vitro insan periferik kan lenfosit kültürlerinde mikroçekirdek (MÇ) ve kromozom anormallikleri (KA) testleri kullanılarak genotoksik/antigenotoksik etkileri araştırıldı. 10-100 µg/ml korilagin hücrelere tek başına ve 0.2 µg/ml MMC ile eş zamanlı olarak uygulandı ve tüm analizler 3 tekrarlı olarak gerçekleştirildi. Analizlerin sonuçlarına göre korilaginin 10, 25, 50 µg/ml uygulama konsantrasyonlarında MÇ ve KA oluşumunda istatistiksel olarak anlamlı bir artışa neden olmadığı hatta MMC uygulaması ile artan MÇ frekansında ve kromozom anormalliklerde istatistiksel olarak önemli oranda azalma sağladığı belirlenmiştir. Diğer yandan bu etkinin konsantrasyona bağlı olduğu ve 100 µg/ml’de DNA hasarını artıcı etki gösterdiği belirlenmiştir. Bu durumun birçok güçlü antioksidanda görülen konsantrasyona bağlı prooksidan aktivite nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Çalışma sonuçları korilaginin düşük konsantrasyonlarının MMC gibi genotoksik ajanlar tarafından oluşan genetik hasara karşı antigenotoksik etkisinin olduğunu, kemoterapinin yan etkilerine karşı kullanılabileceğini göstermektedir.
190Y013
Keywords: Engineering; Mühendislik