Atıksuların Yeniden Kullanımına Genel Bir Bakış - Fırat, Betül; Sericik, Sevgi; Çakmak, Yakup; Uğuzlu, Sultan; Demir, Özlem (My University, 2024)
Dünya nüfusunun dörtte biri suyun fiziksel olarak kıt olduğu yerlerde yaşamakta ve küresel olarak her üç kişiden biri su kıtlığına katlanmaktadır. Sürdürülemez tüketim seviyeleri, yerel su kıtlığına yol açmış ve tatlı su ekosistemlerini önemli ölçüde etkilemiştir. Nüfus artışı ve endüstrinin gelişmesinden kaynaklanan artan su taleplerini karşılamak mevcut su kaynaklarını azaltmaktadır. Birçok kurak ve yarı kurak alanda endüstriyel, tarımsal, rekreasyonel ve içme uygulamaları için gerekli olan büyük miktarda suyu sağlamak zordur. Uygun arıtma yoluyla geri kazanılan atıksu, çeşitli su kalitesi gereksinimlerini karşılayabilmektedir. Geri kazanılmış su, arıtma seviyesine bağlı olarak tarımsal ve peyzaj sulama, endüstriyel işlemler, tuvalet yıkama ve yeraltı suyu havzasının yenilenmesi gibi birçok su talebini karşılamak için çok sayıda uygulama kullanılabilir. Nüfuslar artmaya devam ettiği sürece genel su dengesi kontrol altında tutulmalıdır. Daha fazla insan daha fazla tatlı su anlamına gelir, bu da daha fazla atıksu anlamına gelmektedir. Dünyanın artan su ihtiyaçlarına verebilecek tek çözümün su geri dönüşümü olduğu bilinci her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada dünya genelinde ve Türkiye’de mevcut bulunan su potansiyeline, suyun geri kazanımının önemine, atıksuların geri kazanım tekniklerine, arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı ile ilgili yapılan bazı çalışmalara ve halkın görüşüne yer verilmiştir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki atıksuların geri kazanımı çeşitli arıtım yöntemleri ile mümkün olmaktadır fakat arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Su kaynakları; Suyun Önemi; Arıtılmış atıksu; Atıksu geri kazanımı; Atıksu yeniden kullanımı