BULGARİSTAN’IN KARADENİZ POLİTİKASI VE AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ETKİLERİ - Korkmaz, Nuri (Bilgehan ATSIZ GÖKDAĞ, 2016)
Karadeniz’e kıyıdaş ve Rusya ile çok özel bağları olan Bul- garistan’ın Karadeniz politikasını şekillendiren farklı se- bepler bulunmaktadair. Tarihsel açıdan Rusların Bulgarlar tarafından dost ve kardeş ülke olarak görülmesi ve bu ba- kış açısının Bulgaristan’ın yeni üye olduğu NATO ve AB gi- bi kuruluşlarca ters karşılanması Bulgar dış politikasında ikilemlere neden olmaktadır. Enerji ihtiyacının tamamını Rusya’dan karşılayan Bulgaristan, Karadeniz Havzası ile il- gili konularda daha bağımsız ve Avrupa yanlısı bir tutum sergilemek istemesine rağmen bunu Rusya’ya olan enerji bağımlılığının sınırladığını görmek mümkündür. Bu neden- le son yıllarda Rus gazına alternatif olabilecek farklı enerji kaynakları arayışına yönelen Bulgaristan Nabucco gibi projeleri desteklemeye başlamıştır. Avrupa Birliği’nin Ka- radeniz Havzası’na yönelik farklı açılımlar benimsemesi karşısında bölgede daha da etkin olmak isteyen Bulgaris- tan’ın bu amacı sınırlı ekonomik olanaklar nedeniyle bazı engellere takılmıştır.
Keywords: International Relations; Uluslararası İlişkiler