DETERMINANTS OF EGYPTIAN ARAB INTER-INVESTMENTS: GRAVITY MODEL EVIDENCE - Mohamed, Mohamed Abdelhameed Ahmed; Faisal, Eid Naaimy (Bursa Teknik Üniversitesi, 2020)
Bu araştırma, Mısır ve Arap yatırımları arasındaki yatırım akışlarını değerlendirmek ve zaman serisi veri gerilemesini kullanarak onu etkileyen en önemli faktörleri belirlemek için yerçekimi modeli yaklaşımını kullanmaktadır. Sonuçlar, Mısır DYY çıkışlarının Arap ülkelerine büyümesinin Mısır ve Arap ülkelerinin GSYİH'sından, Arap ülkeleri için kişi başına GSYİH'sından ve mesafeden etkilendiğini ortaya koydu. Arap ülkelerinde Yolsuzluk algısı, İş ortamı, Yatırım çekiciliği, Altyapı ve Pazar büyüklüğü gibi göstergeleri iyileştirirken, Mısır'ın Arap ülkelerine DYY çıkışlarının gelişmesi için çok önemli olduğu düşünülmektedir. Öte yandan, Mısır ve Arap ülkelerinin GSYİH, uzaklık ve Mısır nüfusunun Mısır'ın Arap ülkelerinden gelen doğrudan yabancı yatırım girişlerini etkilemesi beklenirken, Rekabetçilik, Yolsuzluk algısı, Siyasi istikrar, İş ortamı, Yatırım çekiciliği ve Pazar büyüklüğü gibi göstergeler Mısır'ın Arap ülkelerinden DYY girişlerini çekmek için çalışmasında çok önemli olduğu düşünülüyor. Mısırlı karar vericinin, bu göstergelerin iki bölüme ayrıldığı Mısır'ın yatırım çekiciliğini arttırmak için üstesinden gelebileceği birçok olumlu faktör vardır, ilki GSYİH, Pazar büyüklüğü gibi uzun vadeli ve maliyetli ulusal planlar gerektirir. altyapının iyileştirilmesi ve ikincisinin, Rekabet Edebilirlik, Yolsuzluk algısı, Politik istikrar, İş ortamı ve Yatırım çekiciliği göstergelerinin iyileştirilmesi gibi kısa vadeli planlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle Mısırlı karar vericiler politikalarını kısa vadeli planlara yöneltmeli, bu da sonuçlar hızlı gözüküyor ve uzun vadeli planlarla birlikte daha fazla Arap yatırımı çekmede olumlu bir etkiye sahip olacak.

The research uses the gravity model to assess the flows of investments between Egypt and Arab countries and identifies the most important factors influencing them by using the time series data regression. Results revealed that the growth of Egyptian FDI outflows to Arab countries is expected to be influenced by Egypt and Arab countries’ GDP, Per capita GDP for Arab countries and distance. Improving indicators such as Corruption perception, Business environment, Investment attractiveness, Infrastructure, and Market size in Arab countries is considered very crucial for the development of Egypt’s FDI outflows to Arab countries. On the other hand, Egypt and Arab countries’ GDP, distance, and Egypt’s population are expected to influence Egypt’s FDI inflows from Arab countries, while indicators such as Competitiveness, Corruption perception, Political stability, Business environment, Investment attractiveness, and Market size are seen to be very important for Egypt to consider for attracting FDI inflows from Arab countries.
DETERMINANTS OF EGYPTIAN ARAB INTER-INVESTMENTS: GRAVITY MODEL EVIDENCE
Keywords: International Relations; Uluslararası İlişkiler