Yakıt biyokatkı maddesi ve yeşil solvent metilalin UiO-66 katkılı PEI nanokompozit membran kullanılarak pervaporasyon prosesi ile saflaştırılması - Unlu, Derya (My University, 2023)
Bu çalışmada, metilal/metanol ikili karışımlarının pervaporasyon prosesi ile saflaştırılması için UiO-66 katkılı PEI nanokompozit membranlar hazırlanmıştır. Membranlar, Taramalı elektron mikroskobu (SEM), Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ve Termogravimetrik analiz (TGA) ile karakterize edilmiştir. Pervaporasyon testleri farklı operasyon sıcaklıklarında, besleme metanol konsantrasyonunda, UiO-66 yükleme oranında ve membran kalınlığında gerçekleştirilmiştir. Optimum çalışma koşulları 30oC çalışma sıcaklığı, ağırlıkça %6 besleme metanol konsantrasyonu, ağırlıkça %0.5 UiO-66 katkılı PEI nanokompozit membran ve 50 ?m membran kalınlığı olarak belirlenmiştir. Bu koşullar altında akı ve metanol seçicilik değerleri sırasıyla 1.48 kg/m2.h ve 80126 olarak elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, pervaporasyon işlemi ile yüksek saflıkta metilal yakıt biyokatkı maddesi ve yeşil solvent elde edilebileceğini göstermektedir.
Keywords: Pervaporasyon; Metilal; Nanokompozit membran; UiO-66