METAL SANAYİİNDE ÇALIŞAN KADINLARIN ERGONOMİK RİSK ALGISI: BİR ARAŞTIRMA - Serpil, Aytac; Özok, Ahmet Fahri; Yamankaradeniz, Nurettin; Gökçe, Ahmet; Akalp, Gizem; Çankaya, Oğuzhan; Tüfekci, Ulviye (Sevinç Serpil AYTAÇ, 2018)
Bu çalışmada, Metal sanayiinde çalışan kadınların İş Sağlığı ve Güvenliği açısından ergonomik risk algılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bir ilimizde Metal sanayiinde çalışan sendikalı toplam 1918 kadın işçinin işyerindeki ergonomik risk algısı, kadercilik algısı ve güvenlik farkındalığı, 23 işyerinde yapılan bir anket çalışmasıyla ölçülmüştür. Bu anket formunda araştırmacılar tarafından oluşturulan “ergonomik risk algısı ölçeği” ile, daha önce başka çalışmalarda kullanılan, “güvenlik farkındalığı ölçeği” ve “kadercilik algısı ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak ergonomik risklere yönelik algıları faktör analizi, korelasyon ve t testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada, kadın çalışmasına ait özellikler de göz önüne alınarak ergonomik risk faktörü olarak kadın işçilerde birinci öncelik olarak kas-iskelet sorunları ortaya çıkmıştır.

In this study, it is aimed to evaluate the ergonomic risk perceptions of women working in metal industry in terms of Occupational Health and Safety. For this purpose, 1918 female workers working in the metal industry in our province were measured by ergonomic risk perception, fatalism perception and safety awareness in a workplace. In this questionnaire, using the scale of ergonomic risk perception created by the researchers, the scale of security awareness and fatalism used in other studies were used. The data were analyzed by using SPSS package program and their perceptions about ergonomic risks were analyzed by using factor analysis, correlation and t tests. In this study, musculoskeletal problems emerged as the first priority in women workers as ergonomic risk factors by considering the characteristics of women's work.
ERGONOMIC RISK PERCEPTION OF WOMEN WORKING IN METAL INDUSTRY: A SURVEY