Güney Anadolu'daki relikt yalankoz (Pterocarya fraxinifolia (Poiret) Spach) populasyonlarının tohum özellikleri - Kuşçuoğlu, Merve; Yılmaz, Mustafa (Bursa Teknik Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada, Güney Anadolu’da bulunan Yalankoz (Pterocarya fraxinifolia (Poiret) Spach) relikt popülasyonlarının tohum özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla türün doğal olarak yayılış gösterdiği Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş illerinden olmak üzere 6 farklı relikt popülasyondan (Boğazözü, Besni, Gaziantep, Kilis, Dereköy, Yeşilyöre) 2012-2013 ve 2014 yıllarında tohum temin edilmiştir. Laboratuvar ortamında tohumların morfolojik özellikleri ölçülmüş, doluluk ve çimlenme oranları belirlenmiştir. Genel ortalama 1000-tane ağırlığı 37,16 gr olarak bulunmuştur. Her üç yılda da boş tohum oranı çok yüksek olup, genel ortalama dolu tohum oranı % 10,29 olarak belirlenmiştir. Tohum boyutu ve ağırlığı bakımından populasyonlar arasında belirgin farklılıklar tespit edilmiştir. Katlama işlemi uygulanmayan tohumlarda herhangi bir çimlenme gerçekleşmemiştir. Tohumlarda fizyolojik dormansi bulunmaktadır ve çimlenme için yaklaşık 8 hafta +4 °C’de soğuk- ıslak işlem gerekmektedir. Türün Güney Anadolu’daki bireylerinin tamamı sürgün kökenlidir. Bu baskı altındaki relikt populasyonların doğal ortamında korunması için önlemler alınmalıdır. Doğal ortamı dışında korunması için doluluk oranı yüksek populasyonlardan tohumlar toplanarak, tohum bankalarında depolanmalıdır.
Keywords: Forest Industry Engineering; Orman Endüstri Mühendisliği