Fatih ilçesi'nde yaşanan fiziksel ve sosyal köhnemenin suç ve gayrimenkul fiyatları üzerindeki etkisinin belirlenmesi - Yılmaz, Şeyma (Bursa Teknik Üniversitesi, 2023)
Fatih İlçesi Tarihi Yarımada'da yer alan adını Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı külliyeden alan ve İstanbul'un esasını içinde barından yüzlerce yıllık geçmişi olan kadim bir ilçedir. Bir taraftan Haliç, bir taraftan Marmara Denizi ile birlikte Eyüp ve Zeytinburnu ilçeleri ile sınırlanan Fatih İlçesi Eminönü İlçesi'ninde ilçeye dahil edilmesiyle birlikte bir ticaret merkezi ve kentin aynı zamanda ulaşım merkezi haline dönüşmüştür. İstanbul için çok büyük öneme sahip olan Fatih İlçesi aynı zamanda kent için bir yönetimsel merkezdir. Fatih İlçesi özellikle Nisan 2011 yılında Suriye'den ülkemize yönelen zorunlu göç nedeniyle de özellikle 2015 yılı sonrasında önemli ölçüde düzensiz göçe maruz kalmıştır. İlçe sadece Suriye kaynaklı göçten değil aynı zamanda Irak ve Afrika ülkelerinden gelen göçten de etkilenmektedir. İlçe; konut stoğundaki fiziksel köhneme, göç nedeniyle ortaya çıkan sosyal sorunlar nedeniyle de dikkat çekmektedir. Skogan'ın varyantı gayrimenkul fiyatları ile suç ve düzensizlikler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Bu bağlamda düzensizlikler sosyal ve fiziksel köhnemenin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Chicago Okulu'da göçün suç ve düzensizlikler üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. Bu çalışma kapsamında Fatih İlçesi'nde bulunan Eminönü Bölgesi dışında kalan 26 mahalledeki kira değerleri aylık olarak Endeksa veritabanından elde edilmiş ve indekslenmiştir. Mahalleler kira fiyatlarındaki değişim bağlamında yüksek ve düşük derecede artış gösteren mahalleler olarak gruplanmış ve bu grupların suç, düzensizlik bağlamında farklılaşması incelenmiştir. Düzensizlik ve suç ile ilgili veriler 2022 yılı Fatih İlçesi Kamuoyu Araştırması'ndan elde edilmiştir. Veriler, Spearman Korelasyon Analizi, Man Whitney U testi, Fisher's Kikare Kesin Testi, eğri uydurma (regreyon analizi) yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak göç etkisinin konut fiyatlarındaki değişimdeki etkisinin baskınlığı ortaya konulmuştur.

Fatih District, located in the Historical Peninsula, is an ancient district that takes its name from the kulliye built by Fatih Sultan Mehmet and has the essence of Istanbul every year from its bar. With the inclusion of the Golden Horn on the one hand, and the Eminönü District of the Fatih District, which is bordered by the Eyüp and Zeytinburnu districts along with the Marmara Sea on the other, it has turned into a trade center and a transportation center at the same time. Fatih District, which has great generations for Istanbul, is also an administrative center for the city. Fatih District has been exposed to a great deal of immigration, especially after 2015, due to the forced migration from Syria in April 2011. The district is affected not only by immigration from Syria, but also by immigration from Iraq and Africa. District; The physical deterioration of the housing stock also draws attention due to the social problems that arise due to migration. Skogan's illustration shows the difference between real estate prices and crime and observations. These context structures are considered as an indicator of social and physical deterioration. At the Chicago School, he reveals the influence of immigration on crime and sightings. Within the scope of this study, rental values in 24 neighborhoods outside the Eminönü District in Fatih District were obtained and indexed monthly from the Endeksa collections. Neighborhoods are grouped as neighborhoods with a graphic display of high and low rental prices, and this differentiation of cellular crime, display image emerges. The indicator for disorder and crime was obtained from the Fatih District Public Opinion Survey for the year 2022. Data were analyzed using Spearman Correlation Analysis, Man Whitney U test, Fisher's Chi-square Exact Test, curve fitting (regression analysis) methods. As a result, immigration blocks revealed eagle dominance in housing prices.
Determination of the effect of physical and social deterioration in Fatih district on crime and real estate prices
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı, Şehir Planlama Bilim Dalı
Keywords: Şehircilik ve Bölge Planlama; Urban and Regional Planning