Beton İçindeki Düz Yüzeyli ve Kum Kaplı Donatı Çubuğu Aderans Davranışının Eğilmede Aderans Yöntemiyle Deneysel ve Sayısal Olarak İncelenmesi - Sakcalı, Gokhan Barıs; Yuksel, Isa; Sağıroğlu, Serkan (My University, 2024)
Betonarme davranışın sergilenebilmesi çelik donatı çubuğu ve betonun birlikte hareket etmesiyle mümkündür. Bu durum, çelik donatı çubuklar ve beton ara yüzeyinde basit amprik denklemlerin kullanımı için tam aderans kabulünü beraberinde getirir. Ancak, daha gerçekçi ve kapsamlı modellemelerde aderans gerilmesi-donatı sıyrılması ilişkisi önemli olabilir. Bu durum, düz yüzeyli çubuklarda mekanik kenetlenmenin olmaması nedeniyle aderansı oluşturan diğer faktörlerin ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu sebeple, bu tip donatı çubuklarının sayısal modeli oluşturulurken aderans gerilmesi-donatı sıyrılması ilişkilerinin sayısal modellere doğru bir şekilde tanımlanması önemlidir. Bu çalışmada, donatı yüzeyine uygulanan kum kaplamanın aderans dayanımına etkisini incelemek için donatı olarak düz yüzeyli çelik çubuk ve kum kaplı çelik çubuk kullanılmış, iki farklı eğilmede aderans deney numunesi hazırlanmıştır. Bu iki numune yük taşıma kapasitesi, düşey yer değiştirme kapasitesi, sıyrılma ve göçme mekanizması yönünden kıyaslamalı olarak irdelenmiştir. Bunun sonucunda CEB-FIP (2010) standardında önerilen BPE model için hem düz yüzeyli hem de kum kaplı çubuklarda kullanılmak üzere sınır durumlar önerilmiştir. Ayrıca deneyler ve önerilen BPE modeller ışığında farklı kenetlenme boyuna sahip sayısal modeller oluşturulmuştur. Bu modellerde kenetlenme boyunun kiriş nihai yük kapasitesini önemli derecede etkilediği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Eğilmede aderans testi; kum kaplama; kenetlenme boyu; Aderans dayanımı; donatı sıyrılması.