Effect of oil based CMYK process inks on tearing characteristics of paper - Atik, Celil; Engin, Merve; Aydemir, Cem; İmamoğlu, Sami (My University, 2015)
Günlük yaşamda yırtılma direncine maruz kalan birç ok baskılı malzemeyi kullanmaktayız. Kâğıt ve baskı mürekkebi arasındaki etkileşimler lifler arası bağları ve dolayısıyla kâğıdın yırtılma direncini etkiler. Bu çalışmada Cyan, Magenta, Sarı ve Siyah renk yağ bazlı ofset proses mürekkepleri kullanılarak ya pılan zemin ton baskılarının kağıdın yırtılma direncine etkileri belirlenmeye çalışıldı. Kâğıdın statik yırtılma direnci, evrensel çekme testi cihazı kullanılarak belirlenmiştir ve yırtılma direnci modelleri incelenmiştir. Basılı kâğıtlarda yırtılma direnc inin azalması ve nispeten yakın yırtılma endeksi oranları (çapraz yön/makine yönü) gözlemlenmiştir. Yağ bazlı mürekkeplerle zemin tonlu baskı uygulaması, kâğıtların yırtılmaya başlaması için gerekli olan gücü arttırmıştır.

Abstrac t: Every day we use many different kinds of printed materials exposed to tearing stresses. Interactions between paper and printing inks affect the inter-fiber bonds, accordingly the tearing properties of paper. This study was carried out to determine the effect of tearing resistance properties of papers printed with solid tone oil based sheed -fed offset inks, using Cyan, Magenta, Yellow, Black process series. The static tearing resistance of paper was determined by universal tensile testing device and tearing strength patterns was examined. Decrease of tear resistance and relatively close tear index ratios (cross direction / machine direction) was observed for printed papers. Printing application of solid tone oil based inks increases the force required for initiation of tearing of papers.
Yağ bazlı CMYK proses mürekkeplerinin kağıdın yırtılma özellikleri üzerindeki etkisi
Keywords: Çevre Bilimleri