Bursa bölgesinde farklı mevsimlerde yetişen lavanta (Lavandula dentata L.) bitkisinin uçucu yağ verimlerinin araştırılması - Yaşa, Belkıs; Genç, Merve; Angın, Naile; Başaran, Eda; Ertaş, Murat (Bursa Technical University, 2022)
Lavandula dentata L. (lavanta) Lamiaceae familyasına ait olup Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Genellikle peyzaj tasarımında kullanılan bu bitki aynı zamanda yüksek uçucu yağ verimine sahiptir. Bu çalışmada farklı mevsimlerde Bursa bölgesinden toplanan Lavandula dentata bitkisinin çiçek ve yapraklarından mikrodalga destekli ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağın verimleri kıyaslanmıştır. En yüksek yağ verimi %3,81 olarak yaz döneminde toplanan yapraklardan elde edilmiştir. Verimler arasındaki farklığının mevsimsel kaynaklı ışık, ısı, yağış ve diğer iklimsel değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bitkinin kış mevsiminde toplanan yapraklarının uçucu yağ bileşenleri GC-MS ile karakterize edilmiştir. Uçucu yağın ana bileşeni %60,44 oranında 1,8-sineol olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Forest Industry Engineering; Orman Endüstri Mühendisliği