DESIGN, ANALYSIS AND PRODUCTION OF A HALF TOROIDAL CONTINUOUSLY VARIABLE TRANSMISSION SYSTEM - Yıldız, Ahmet; Kopmaz, Osman (TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 2015)
This work is on the design, analysis and manufacturing of a half toroidal continuously variable transmission (CVT) system considered for the use in mechanical presses. Similar to the presses equipped with servo system the use of a CVT to perform speed variations and ram control is proposed in this work. To this end a control mechanism enabling fast speed ratio changes is designed. Moreover, the Hertz stresses on the disc contact points are analyzed. Finally, an experimental setup by which the characteristics of the CVT system and mechanical press can be analyzed is constructed. In this way, this is the first toroidal CVT setup manufactured in our country.

Bu çalışma, mekanik preslerde kullanılmaya yönelik bir yarım torus şekilli sürekli değişken aktarma (SDA) sisteminin tasarımı, analizi ve imalatı ile ilgilidir. Burada, servo mekanik preslere benzer şekilde, klasik mekanik preslerde de hız değişimi ve koç kontrolü gerçekleştirmek için bir SDA sisteminin kullanımı önerilmiştir. Bunun için, hızlı çevrim oranı değişimine imkân sağlayan bir kontrol mekanizması tasarlanmıştır. Ayrıca disklerin temas noktalarında oluşan Hertz gerilmeleri, sonlu elemanlar yöntemi ile analiz edilmiştir. Nihayetinde, SDA sisteminin ve mekanik presin dinamik karakteristiğini yansıtacak bir deney düzeneğinin imalatı gerçekleştirilmiştir. Böylelikle, ülkemizde yerli imkânlarla ilk defa bir toroidal SDA test sistemi üretilmiştir.
YARIM TORUS ŞEKİLLİ BİR SÜREKLİ DEĞİŞKEN AKTARMA SİSTEMİNİN TASARIMI, ANALİZİ VE İMALATI
Keywords: Engineering; Mühendislik