Araçtan şebekeye (V2G) şarj teknolojisinin enerji yöntemi açısından değerlendirilmesi - Muradzade, Mahammad (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Elektrikli Araçların (EV) hızlı benimsenmesiyle birlikte, Araçtan Şebekeye (V2G) teknolojisinin modern enerji yönetimindeki önemi giderek artmaktadır. V2G teknolojisi, elektrikli araçlar ile enerji şebekesi arasında çift yönlü enerji alışverişine imkan tanıyarak yük dengesinin sağlanması, tepe yüklerin azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonuna katkı sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, V2G sistemlerinin enerji şebekeleri üzerindeki teknik, ekonomik ve çevresel etkilerini analiz etmektir. Mevcut literatür ve optimizasyon stratejileri incelenerek, V2G teknolojisinin uygulanabilirliği ile ilgili potansiyel faydalar ve zorluklar değerlendirilmiştir. Bulgular, şebeke stabilitesi, batarya ömrü ve mevzuat gibi kritik faktörlerin V2G sistemlerinin verimliliği üzerindeki etkisini vurgulamaktadır. Bu çalışma, akıllı şebekelerin gelecekteki gelişimi için önemli çıkarımlar sunarak, V2G uygulamaları ile enerji dağıtım verimliliğinin ve sürdürülebilirliğinin artırılmasına yönelik stratejiler önermektedir.

With the rapid adoption of Electric Vehicles (EVs), the integration of Vehicle-to-Grid (V2G) technology has become increasingly significant in modern energy management. V2G technology enables bidirectional energy exchange between electric vehicles and the power grid, contributing to load balancing, peak shaving, and renewable energy integration. This study aims to analyze the technical, economic, and environmental impacts of V2G systems on energy networks. By reviewing existing literature and optimization strategies, the research evaluates the potential benefits and challenges of implementing V2G technology. The findings highlight key factors affecting the efficiency and feasibility of V2G systems, such as grid stability, battery degradation, and regulatory frameworks. This study provides insights into the future development of smart grids, proposing strategies to enhance the efficiency and sustainability of energy distribution through V2G applications.
Evalutaion vehicle-to grid (V2G) charging techhology in terms of energy managment
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering ; Mühendislik Bilimleri