Yaşlı bireylerin sosyal medya bağımlılığı, mutluluk ve kişilerarası duyarlılık düzeyleri arasındaki ilişkilerinin incelenmesi - Dinç, Ramazan (Bursa Teknik Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, 60 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sosyal medya bağımlılığı, kişilerarası duyarlılık ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek ve bu faktörlerin mutluluk üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Araştırma, bu üç temel değişkenin cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve algılanan gelir düzeyi gibi demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğini de araştırmayı hedeflemektedir. Çalışma, Nilüfer Belediyesi'ne bağlı İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi, İzzet Şadi Sayarel Huzurevi ve Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Hasan Öztimur Huzurevi'nde yaşayan 60 yaş ve üzeri toplam 147 yaşlı birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel bir yaklaşımla kurgulanmış ve karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Bu yöntem, farklı değişkenler arasındaki ilişkileri ve bu değişkenlerin etkilerini anlamak için uygundur. Veri toplama sürecinde, Sosyal Medya Bağımlılığı-Yetişkin Formu Ölçeği, Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği, Oxford Mutluluk Kısa Formu Ölçeği ve demografik bilgileri toplamak için bir Bilgi Toplama Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS for Windows paket programı ile analiz edilmiştir ve değişkenler arasındaki ilişkiler, çoklu regresyon analizleri ve ANOVA testleri gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, yaşlı bireylerin mutluluk düzeyi ile kişilerarası duyarlılık alt boyutları (kaygı ve bağımlılık) ve sosyal medya bağımlılığı düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Özellikle, sosyal medya bağımlılığı ve kişilerarası duyarlılık düzeylerinin mutluluk düzeyini önemli ölçüde etkilediği ve mutluluk düzeyinin %9'unu açıkladığı belirlenmiştir. Demografik değişkenlere göre yapılan analizlerde ise sosyal medya bağımlılığı ve kişilerarası duyarlılık düzeylerinin cinsiyet, yaş ve algılanan gelir açısından anlamlı bir farklılık göstermediği ortaya konmuştur. Ancak, eğitim durumu açısından bakıldığında, mutluluk ve sosyal medya bağımlılık düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Özellikle, eğitim düzeyi arttıkça mutluluk seviyelerinin ve sosyal medya bağımlılığının farklılaştığı gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçları, sosyal medya kullanımı, kişilerarası duyarlılık ve mutluluk ilişkisine dair literatürdeki mevcut bulgularla karşılaştırılarak tartışılmış ve bu sonuçların, yaşlı bireylerin sosyal medya kullanımı ve kişilerarası ilişkilerinin mutlulukları üzerindeki etkilerini anlamak adına önemli ipuçları sunduğu belirtilmiştir. Çalışma, bu alandaki literatüre katkı sağlamakta ve gelecekte yapılacak araştırmalar için temel bir referans niteliği taşımaktadır.

The aim of this study is to examine the relationships between social media addiction, interpersonal sensitivity, and happiness levels among elderly individuals aged 60 and above, and to evaluate the effects of these factors on happiness. The study also aims to investigate whether these three main variables differ according to demographic factors such as gender, age, educational level, and perceived income level. The research was conducted on a total of 147 elderly individuals aged 60 and over residing in İnci and Taner Altınmakas Nursing Home, İzzet Şadi Sayarel Nursing Home, which are affiliated with Nilüfer Municipality, and Hasan Öztimur Nursing Home under the Bursa Provincial Directorate of Family and Social Services. The study was designed with a quantitative approach and conducted using a comparative relational survey model. This method is suitable for understanding the relationships between different variables and the effects of these variables. During the data collection process, the Social Media Addiction-Adult Form Scale, the Interpersonal Sensitivity Scale, the Oxford Happiness Short Form Scale, and an Information Collection Form to gather demographic data were utilized. The collected data were analyzed using the SPSS for Windows software package, and relationships between variables were evaluated using statistical methods such as multiple regression analyses and ANOVA tests. The findings indicate that there are significant relationships between the happiness levels of elderly individuals and the sub-dimensions of interpersonal sensitivity (anxiety and dependency) as well as social media addiction levels. Specifically, it was found that social media addiction and interpersonal sensitivity levels significantly affect happiness levels and explain 9% of the variance in happiness. Analyses conducted according to demographic variables revealed that social media addiction and interpersonal sensitivity levels did not show significant differences in terms of gender, age, and perceived income. However, in terms of educational level, significant differences were found between happiness and social media addiction levels. Notably, it was observed that as educational level increases, the levels of happiness and social media addiction vary. The results of the study were discussed by comparing them with the existing findings in the literature on the relationship between social media use, interpersonal sensitivity, and happiness. These results provide important insights into understanding the impact of social media use and interpersonal relationships on the happiness of elderly individuals. The study contributes to the literature in this field and serves as a fundamental reference for future research.
Examination of the relationships between social media addiction, happiness, and interpersonal sensitivity levels among the elderly
Keywords: Psikoloji; Psychology