Geopolimer esaslı ahşap kompozitleri - Güntekin, Ergün; Arpacı, Sebnem Sevil (Bursa Technical University, 2022)
Ahşap esaslı kompozitler, yapısal veya yapısal olmayan uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu malzemelere olan talep nüfus artışına paralel olarak artmaktadır. İnorganik bağlayıcılı ahşap esaslı levhaların diğer ahşap esaslı levhalara boyutsal kararlılık, yangına dayanım ve böcek/mantarlara karşı dayanım gibi avantajları bulunmaktadır. Son yıllarda çimentonun neden olduğu sera gazı emisyonunun azaltılmasına yönelik yapılan araştırmaların sonucunda sonucunda düşük CO2 emisyonu, yüksek mekanik ve dayanıklılık özellikleri nedeniyle, üçüncü nesil çimento olarak kabul edilen geopolimerler, Portland çimentolarına alternatif olarak kullanılabilecek çevre dostu bir ürün olarak görülmektedir. Geopolimerlerin ahşap esaslı kompozitlerin üretiminde Portland çimentosu yerine alternatif olabileceği yapılan çalışmalarda görülmektedir. Geleneksel inşaat malzemelerine alternatif sürdürülebilir ve çevre dostu ürünler için yapılan çalışmaların sonucunda ortaya çıkan geopolimerler düşük karbon ayak izi malzemesi olarak büyük bir potansiyel sunmaktadır. Geopolimer esaslı ahşap kompozitlerin üretiminde kullanılan farklı parametrelere sahip olmaları kullanım alanlarını çeşitlendirebilir.
Keywords: Forest Industry Engineering; Orman Endüstri Mühendisliği