Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü sahalarında orman yangını sorunu ve yangınlar üzerinde etkili olan faktörler - Duran, Mustafa (Bursa Teknik Üniversitesi, 2023)
Yapılan bu çalışma, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde, 2017-2021 yılları arasında meydana gelen orman yangınları, yangınların dağılımı, Orman İşletme Şeflikleri içerisinde yangınların risk analizleri, çıkış nedenleri, orman yangınının davranışları, mücadele organizasyonu ve alınabilecek tedbirleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü'nde 2017-2021 yılları arasında toplamda 61 adet orman yangını meydana gelmiştir. En fazla yangının meydana geldiği işletmeler sırasıyla şu şekildedir; Düzdağ 10, Obrucak 8, Karatepe 6, Kırkçam 6, Sarıkaya 6, Tekçam 6, Bayam 4, Alaçam 3, Dikmen 3, Koçanlı 3, Taşköprü 3, Saraycık 2 ve Aktaş 1 adettir. Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü'nde 2017-2021 yılları arasında toplamda 1.381,78 ha alan yanmıştır. En fazla yanan alana sahip işletmeler sırasıyla; Kırkçam 1327,47 ha, Obrucak 9,76 ha, Koçanlı 8,07 ha, Aktaş 7,82 ha, Dikmen 7,3 ha, Sarıkaya 5,8 ha, Karatepe 5,1 ha, Düzdağ 3,79 ha, Bayam 2,92 ha, Taşköprü 1,34 ha, Tekçam 0,95 ha, Alaçam 0,54 ha ve Saraycık 0,3 ha'dır. En fazla yanan alan itibariyle Kırkçam işletme şefliği; sınırları içerisinde kalan elektrik hava hatlarının bakımının yapılmaması sonucu elektrik hava hattından meydana gelen orman yangınları sonucunda 1327,47 hektar alanın yandığı tesbit edilmiştir. Diğer işletmelerin yanan alanının fazla olmasının sebebi hava, arazi, yol ve benzerleri engeller nedeni ile mücadeleye gecikilmesi ve mücadele süresinin uzaması olduğu görülmüştür.

In this study, forest fires that occurred between 2017-2021 within the boundaries of Taşköprü Forestry Operations Directorate affiliated to Kastamonu Regional Directorate of Forestry, distribution of fires, risk analysis of fires within the Forestry Directorates, causes of fire, behavior of forest fires, organization of fighting and made to determine the measures. Between 2017 and 2021, a total of 61 forest fires occurred in Taşköprü Forestry Operations Directorate, which is affiliated to Kastamonu Regional Directorate of Forestry. The businesses with the highest number of fires are as follows; Düzdağ 10, Obrucak 8, Karatepe 6, Kırçam 6, Sarıkaya 6, Tekçam 6, Bayam 4, Alaçam 3, Dikmen 3, Koçanlı 3, Taşköprü 3, Saraycık 2 and Aktaş 1. A total of 1,381.78 ha area was burned in Taşköprü Forestry Management Directorate between 2017-2021. The businesses with the most burned areas are respectively; Kırkçam 1327.47 ha, Obrucak 9.76 ha, Koçanlı 8.07 ha, Aktaş 7.82 ha, Dikmen 7.3 ha, Sarıkaya 5.8 ha, Karatepe 5.1 ha, Düzdağ 3.79 ha, Bayam 2 92 ha, Taşköprü 1.34 ha, Tekçam 0.95 ha, Alaçam 0.54 ha and Saraycık 0.3 ha. Kırkçam operation chief in terms of the most burned area; It has been determined that 1327.47 hectares of area burned as a result of forest fires that occurred from the electrical overhead lines as a result of not maintaining the electrical overhead lines within its borders. It has been observed that the reason for the high burning area of other enterprises is the delay in the struggle and the prolongation of the struggle period due to obstacles such as weather, terrain, roads and the like.
The problem of forest fire in the areas of Taşköprü Forest Enterprise Management and affecting factors on fires
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Orman Mühendisliği Bilim Dalı
Keywords: Ormancılık ve Orman Mühendisliği; Forestry and Forest Engineering