Farklı tip güneş panelleri, batarya ve şebekeden oluşan enerji sistemiyle sınıf aydınlatması ve verimliliğin artırılması - Karakan, Abdil; Kesler, Selami; Oğuz, Yüksel (İdris Karagöz, 2025)
Çalışmada üç hedef amaçlanmıştır. İlk amaç; Afyon Kocatepe Üniversitesi Dazkırı Meslek Yüksekokulu'nda bir sınıfın aydınlatılmasında en az enerji tüketimini sağlamak. Bunun için ortam aydınlatmasından mümkün olduğunca faydalanmak amacıyla algoritma tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. İkinci amaç; Monokristal, Polikristal, İnce film güneş panellerinin çalışmanın gerçekleştirildiği yerdeki enerji üretimlerinin karşılaştırılmasıdır. En uygun güneş paneli tipinin tespitinin gerçekleştirilmesidir. Son amaç; Monokristal, Polikristal, İnce film güneş panelleri, batarya ve şebekeden oluşan enerji üretim sisteminde, enerji akış kontrolü sağlanarak üretilen enerjinin en iyi şekilde kullanılması sağlanmıştır. Enerji akışının kontrolü için farklı algoritmalar kullanılmıştır. Algoritmaların uygulanması için bir kontrol kartı tasarlanmıştır. Tasarlanan kontrol kartı ile üç farklı PV modülün her birinin ürettiği akım, gerilim ve güç ölçülmüştür. Ayrıca aydınlatma sisteminin kullandığı akım, voltaj ve güç de ölçülmüştür. Kontrol kartı üzerinde bilgisayarla USB bağlantısı sağlamak için PIC18F4550 mikrodenetleyici kullanıldı. Böylece sistemdeki tüm veriler USB portu üzerinden bilgisayara gönderilmektedir. Bu verileri değerlendirip anlık olarak izleyebilmek için C# ile bir arayüz tasarlanmıştır. Tasarlanan arayüz ile tüm veriler anlık olarak görüntülenmekte ve 10 saniye aralıklarla Access veri tabanına kaydedilmektedir. Tasarlanan arayüz ile sistem manuel olarak kontrol edilebilmektedir. Veri tabanındaki kayıtlar incelendiğinde aydınlatma algoritması ve enerji akış kontrol algoritmaları ile %83 oranında enerji tasarrufu sağlanmıştır. Yapılan çalışma ile sınıf içi optimal bir şekilde aydınlatma yapılmıştır. Bu sayede görsel baş ağrısı başta olmak üzere eğitimi engelleyecek birçok etkinin önüne geçilmiştir. Görsel konforun artmasıyla eğitimin etkisi arttırılmıştır.

In the study, three objectives were achieved. The first purpose; To ensure minimum energy consumption in lighting a classroom at Afyon Kocatepe University Dazkırı Vocational School. The illumination levels of ten different points in the classroom and the outside environment were measured. The most ideal illumination level for learning in the classroom was set. For this purpose, algorithm design and implementation were carried out in order to benefit from ambient lighting as much as possible. Second purpose; It is a comparison of the energy production of Monocrystalline, Polycrystalline and Thin film solar panels at the location where the work is carried out. It is to determine the most suitable solar panel type. The final purpose: In the energy production system consisting of Monocrystalline, Polycrystalline, Thin-film solar panels, battery and grid, the best use of the produced energy is ensured by providing energy flow control. Different algorithms have been used to control the energy flow. A control card was designed to implement algorithms. With the designed control card, the current, voltage, and power produced by each of three different PV modules were measured. In addition, the current, voltage, and power used by the lighting system were also measured. PIC18F4550 microcontroller was used to provide USB connection to the computer on the control card. Thus, all data in the system is sent to the computer via a USB port. An interface was designed with C# to evaluate and instantly monitor this data. With the designed interface, all data is displayed instantly and saved to the Access database at 10-second intervals. The system can be controlled manually with the designed interface. When the records in the database were examined, 83% of energy savings were achieved with the lighting algorithm and energy flow control algorithms. With the work done, optimal lighting was provided in the classroom. In this way, many effects that would hinder education, especially visual headaches, are prevented. The effect of training is increased by increasing visual comfort.
Classroom lighting and increasing efficiency with an energy system consisting of different types of solar panels, batteries and the grid
Keywords: Lighting; Aydınlatma