Kripto Para Türlerinin Dinamik Volatilite Yayılımı - Canoruç, Seda; Kaya, Abdulkadir (Pamukkale Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, kripto para piyasasının iki ana aktörü olan Bitcoin ve Ethereum ile altcoinlerin sektörel ve finansal grupları arasındaki volatilite yayılımlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. 1 Ocak 2021 – 6 Mart 2023 dönemi verileri kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada, Diebold ve Yılmaz (2012) tarafından geliştirilen VAR temelli yöntem uygulanmış ve hem yönlü hem de toplam volatilite yayılımları ölçülmüştür. Bulgular, Bitcoin’in volatilitesinin büyük ölçüde iç dinamiklerden kaynaklandığını ve diğer kripto paralara sınırlı düzeyde bulaştığını göstermektedir. Buna karşın, Ethereum’un dışsal şoklardan daha fazla etkilendiği ve piyasa genelinde daha güçlü bir volatilite yayılımı sergilediği görülmüştür. Altcoin kategorileri arasında Oyun (Gaming), Analitik (Analytics) ve DeFi gruplarının volatilite aktarımında en etkili gruplar olduğu; NFT, Web3 ve Metaverse gibi tematik tokenlerin ise dışsal volatiliteye daha duyarlı olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, stablecoinler ve kimlik ile sağlık sektörlerindeki tokenlerin görece düşük volatiliteye ve daha istikrarlı bir yapıya sahip olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, yatırımcılar ve düzenleyiciler açısından risk yönetimi stratejileri ile portföy çeşitlendirmesi konularında önemli çıkarımlar sunmaktadır. Çalışma, kripto para ekosistemi içerisindeki sistematik volatilite dinamiklerini anlamak için değerli bir çerçeve ortaya konulmuştur.

This study aims to analyze the volatility spillovers between Bitcoin and Ethereum, the two main actors in the cryptocurrency market, and altcoins across sectoral and financial groups. Using data from January 1, 2021, to March 6, 2023, the study applied the VAR-based method developed by Diebold and Yılmaz (2012) and measured both directional and total volatility spillovers. The findings show that Bitcoin's volatility largely stems from internal dynamics and spreads to other cryptocurrencies to a limited extent. In contrast, Ethereum is more affected by external shocks and exhibits a stronger volatility spillover across the market. Among altcoin categories, Gaming, Analytics, and DeFi groups were found to be the most influential in volatility transmission, while thematic tokens such as NFT, Web3, and Metaverse were more sensitive to external volatility. In contrast, stablecoins and tokens in the identity and healthcare sectors were found to have relatively low volatility and a more stable structure. These results offer important insights for investors and regulators regarding risk management strategies and portfolio diversification. The study provides a valuable framework for understanding the systematic volatility dynamics within the cryptocurrency ecosystem
Dynamic Volatility Propagation of Cryptocurrency Types
Keywords: Finance; Finans