ARAP BAHARI ÖNCESİ FİLİSTİN’İN İÇSEL DİNAMİKLERİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN FİLİSTİN MESELESİNE YAKLAŞIMI - Akçapa, Mevlüt (Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2021)
Filistin sorunu Yahudilerin Balfour Deklarasyonu’nun ardından Filistin’e göçüyle başlamıştır. İsrail Devleti’nin resmen kurulması ile de bölgede tansiyon yükselmiştir. Sürecin başında İsrail ve Arap ülkeleri arasında savaş ve çatışmalar başlamıştır. İlerleyen yıllarda ise İsrail’e karşı Filistinliler farklı direniş yollarına başvurmuşlardır. Tarihsel süreçte Filistin’in içsel dinamikleri de şekillenmeye başlamıştır. Türkiye en başından beri Filistin sorunu ile yakından ilgilenmiştir. Filistin davasına uluslararası platformlarda destek veren Türkiye, aynı zamanda İsrail ile de diplomatik ilişkiler geliştirmiştir. Bu noktada soruna çözüm arayışlarında da Türkiye aktif olarak yer almaya çalışmıştır. Filistin’in içsel dinamikleri arasındaki farklılıklar, Türkiye’yi bu gerçekliğe göre hareket etmeye zorlamıştır. Bu çalışmada Türkiye’nin El-Fetih ve Hamas gibi öne çıkan aktörler üzerinden Filistin meselesine yaklaşımı analiz edilecektir. Arap Baharı sonrası Orta Doğu’da yeni bir denklem kurulduğu için çalışma Arap Baharı öncesi gelişmelere odaklanmaktadır.
Keywords: Political Science; Siyaset Bilimi