Bursa kent parklarında kullanılan meyveli odunsu bitkiler ve kentsel yaban hayatına katkıları - Uğurlu, Zeynep (Bursa Teknik Üniversitesi, 2022)
Kentlerin hızlı bir şekilde büyümesi ile birlikte kent bitkilendirmeleri de önem kazanmıştır. Kent bitkilendirmelerinde çoğunlukla bitkilerin ekolojik fonksiyonları değerlendirilmeyip, estetik özelliklerine göre seçim yapılmaktadır. Parklarda özellikle kuşlar için besin sağlayabilecek meyveli bitki türlerinin kullanılması, kentin yaban hayatı popülasyonuna pozitif katkı sağlar. Bu çalışma kapsamında değerlendirilen Bursa'nın üç büyük kent parkı olan, Reşat Oyal Kültürparkı, Soğanlı Botanik Parkı ve Hüdavendigar Kent Parkı'nda bulunun meyveli odunsu bitki türleri tespit edilmiştir. Reşat Oyal Kültürparkı'nda 32, Soğanlı Botanik Parkı'nda 35, Hüdavendigar Kent Parkı'nda ise 17 adet meyveli odunsu bitki türü bulunmaktadır Bitkilerin bir yıl içinde olgun meyveye sahip oldukları haftalar tespit edilmiştir. Parkların yılın hangi haftalarında kaç çeşit olgun meyveye sahip meyveli odunsu bitki türüne sahip olduğu bulunmuştur. Soğanlı Botanik Parkı hafalık ortalama 9,6 adet olgun meyveli bitki türü bulunduran en fazla odunsu meyyveli bitki türü çeşitliliğine sahip parktır. Reşat Oyal Kültür Parkı haftalık ortalama 7,9 ikinci sırada gelmektedir. Hüdavendigar Kent Parkı ise haftalık ortalama 4,8 adet bitki türü ile en az meyveli odunsu bitki türü çeşitliğine sahip olan parktır. Parklarda meyveli bitki türlerinin bulunması kentsel yaban hayatına, özelliklere kuşlara besin sağlaması için önemlidir. Kent bitkilendirmesinde yerel habitata uygun doğal bitki türlerinin kullanılması yönünde çalışmalar başlatılmalıdır.

With the rapid growth of cities, urban planting has also gained importance. Usually in urban planting, the ecological functions of the plants are not evaluated, the selection is made according to their aesthetic characteristics. The use of fruit plant species that can provide food especially for birds in the parks contributes positively to the wildlife population of the city. Woody fruit plant species in Bursa's three big city parks, Reşat Oyal Kültürpark, Soğanlı Botanical Park and Hüdavendigar City Park, which were evaluated within the scope of this study, were determined. There are 32 woody fruit plant species in Reşat Oyal Culture Park, 35 in Soğanlı Botanical Park, and 17 in Hüdavendigar City Park. It has been determined that the plants have mature fruit within a year. It was found that the parks have woody fruit plant species with how many kinds of mature fruits in which weeks of the year. Soğanlı Botanical Park is the park with the highest woody-fruity plant species diversity with an average of 9.6 mature fruit plant species per week. Reşat Oyal Culture Park comes in second with a weekly average of 7.9. Hüdavendigar City Park has a weekly average of 4.8 plant species and the least woody fruit plant species diversity. The presence of fruit plant species in parks is important for providing food to urban wildlife, especially birds. Studies should be initiated to use natural plant species suitable for the local habitat in urban planting.
Fruited woody plants used in Bursa city parks and contributions to urban wildlife
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Keywords: Ormancılık ve Orman Mühendisliği; Forestry and Forest Engineering