Manyetik ve fotokatalitik polimer tanecikleri ile atık suların renksizleştirilmesi ve yeniden kullanım denemeleri - Turan, Şeyma Yalçın; Kara, Ali; Uygun, Gizem Bayaçlı; Özyurt, İrem (İdris Karagöz, 2025)
Tekstil endüstrisi, yüksek istihdam potansiyeli ve sürekli yenilik ve gelişim fırsatlarıyla birçok ülke için kritik bir sektördür. Ancak, bu sektör aynı zamanda su tüketimi açısından da en büyük tüketicilerden biridir. Bu çalışmada, tekstil endüstrisinde oluşan renkli atık suyun renksizleştirilmesi için manyetik ve fotokatalitik özelliklere sahip polimer tanecikler sentezlendi ve atık su arıtma deneyleri gerçekleştirildi. Polimer tanecikler, süspansiyon polimerizasyon yöntemiyle sentezlendi ve SEM , FTIR, BET ve ESR ile karakterize edildi. Bu tanecikler, Karesi polyester şirketinden alınan atık suyun renksizleştirilmesinde adsorpsiyon ve heterojen fotokataliz yöntemleri bir arada kullanıldı. Deneyler üç döngü boyunca tekrarlandı. İşlemlerin ardından, renksizleştirilmiş sularla boyama deneyleri yapıldı. Sonuçlar, %99,68'e kadar uzanan giderim verimliliklerini gösterdi. Bu, polimer taneciklerin su arıtımı için etkili, çevre dostu ve yenilikçi bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

The textile industry is an important sector for many countries due to its high employment potential and continuous opportunities for innovation and development. However, this sector is also one of the largest consumers of water. In this study, polymer particles with magnetic and photocatalytic properties were synthesized for the decolorization of colored wastewater generated in the textile industry, and wastewater treatment experiments were conducted. The polymer particles were synthesized using the suspension polymerization method and characterized by SEM, FTIR, BET and ESR. These particles were used for the decolorization of wastewater from Karesi Polyester Company, employing both adsorption and heterogeneous photocatalysis methods simultaneously. The experiments were repeated over three cycles. Following the treatments, dyeing experiments were conducted with the decolorized waters. The results demonstrated removal efficiencies of up to 99,68%. This indicates that polymer particles can be effectively utilized as an environmentally friendly and innovative method for water treatment.
Experiments on decolorization and reuse of wastewater using magnetic and photocatalytic polymer particles
BD-44
Keywords: Wastewater Treatment Processes; Atıksu Arıtma Süreçleri