Kestane kabuğundan aktif karbon üretimi: sıcaklık ve fosforik asit etkisi - Arpacı, Emrecan; İmamoğlu, Sami; Ertas, Murat (My University, 2023)
Günümüzde atık yönetimi, atıkların yeniden işlenerek değerli ürün eldesi üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu kapsamda aktif karbon, hemen hemen her türlü organik maddeden üretilebilmesi ve çok geniş uygulama alanına sahip olması sebebi ile oldukça popüler bir konudur. Bu çalışmada, herhangi bir ön işleme tabi tutulmayan 0.5-1.0 mm parçacık boyutuna sahip kestane kabuğu, 1:1 ve 1:2 (kabuk/fosforik asit) oranında fosforik asit ile aktifleştirildikten sonra 400 °C, 450 °C ve 500 °C sıcaklıkta 100 ml/dk azot gazı akış hızında olacak şekilde sabit yataklı bir reaktörde 30 dakika süreyle piroliz işlemine tabi tutulmuştur. Maksimum aktif karbon verimi 400 °C piroliz sıcaklığında ve 1:2 aktifleştirme oranında elde edilmiştir. Ayrıca elde edilen aktif karbon numunelerinin yüzey morfolojik yapısı ve kristal yapısı durumu sırasıyla taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve X-ışını difraktometre (XRD) ile detaylı bir şekilde karakterize edilmiştir. Elde edilen bulgular kestane kabuğunun aktif karbon yapımı için uygun bir hammadde kaynağı olduğunu göstermektedir.
Keywords: Aktif karbon; Kimyasal aktivasyon; Piroliz; Kestane kabuğu