KONSTRUKTİVİST BAĞLAMDA DEVRİM ÖNCESİ VE SONRASI İRAN’DA DEVLET VE DIŞ POLİTİKA OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER - Koç, Engin (Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı, 2020)
Bu çalışmada devrim öncesi ve sonrası İran’da devlet, devlet kimliği ve devletin ana akım yönelimleri konstrüktivist teori bağlamında analiz edilecektir. Öncelikle Kaçarların son döneminde İran devlet ve bürokrasisinin içerisinde bulunduğu trajik durumun Şah dönemine olan etkisi, Şah döneminde devlet yapılanması, iç ve dış politik yönelimlerinin İran devrimine ve sonrasındaki sürece etkisi irdelenecektir. Çalışmanın amacı, modern İran devletinin değişim sürecindeki kırılımları tespit etmek ve bunların devlet kimliğinin değişimi açısından ne gibi sonuçlar doğurduğunu incelemektir

In this study, state, state identity and mainstream movements in Iran, will be analyzed in the context of constructivist theory. First of all, Iran’s bureaucracy in the last period of the Qajars, which was in a tragical situation, will be examined. Henceforth, not only influence of the state structure in the Shah period, but also domestic and foreign political tendencies before and after the Iranian revolution will be examined. The aim of this study is to identify the breakpoints of the modern Iranian state and analyze the consequences of these breakpoints in terms of the transformation of state identity