Eko-Anksiyetenin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları ve İklim Değişikliği İnkârı ile İlişkisinde Ekolojik Ayak İzi Farkındalığının Rolü - Özkara, Ufuk; Elmas, Pınar (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı, bireylerin eko-anksiyete düzeylerinin sürdürülebilir tüketim davranışı ve iklim değişikliği inkârı ile ilişkisinde ekolojik ayak izi farkındalığının aracı rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemi, 18-46 yaş aralığında 338 (254 kadın ve 84 erkek) üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Eko-Anksiyete Ölçeği, Sürdürülebilir Tüketim Davranışları Ölçeği, İklim Değişikliği İnkârı Ölçeği ve Ekolojik Ayak İzi Farkındalığı Ölçeği kullanılmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde, eko-anksiyete ve sürdürülebilir tüketim davranışı arasındaki ilişkide ekolojik ayak izi farkındalığının tam aracı rol oynadığı görülmüştür. Buna göre, eko-anksiyete arttıkça ekolojik ayak izi farkındalığı artmakta, bu da sürdürülebilir tüketim davranışlarını arttırmaktadır. Ek olarak, eko-anksiyete ve iklim değişikliği inkârı arasındaki ilişkide de ekolojik ayak izi farkındalığının tam aracı rol oynadığı görülmüştür. Bu da eko-anksiyete arttıkça ekolojik ayak izi farkındalığının arttığını, artan farkındalığın ise iklim değişikliği inkârını azalttığını göstermektedir. Sonuç olarak, ekolojik felaketlerin oluşturduğu duyguları, bilişleri ve davranışları anlamak üzere yapılan bu çalışmada ekolojik farkındalığın oynadığı rol açıkça görülmektedir.
Keywords: Sürdürülebilir tüketim davranışı; ekolojik ayak izi farkındalığı; Eko-anksiyete; iklim değişikliği inkârı