Türkiye’de Teknolojik Gelişme ve Yüksek Teknolojili İmalat Sanayi Üretiminin İhracat Üzerindeki Etkileri - Şeker, Ayberk (Gümüşhane Üniversitesi, 2021)
Küreselleşme süreci ile beraber, uluslararası piyasalarda rekabet düzeyi artmıştır. Ülkeler sahip oldukları teknolojik gelişme düzeyleri ve yüksek teknolojili sanayi üretimleri ile birlikte, ihraç ettikleri ürünlerin değerini arttırmakta ve uluslararası rekabet üstünlüğü elde edebilmektedirler. Bu çalışma ile Türkiye’nin sahip olduğu teknolojik gelişme düzeyi ve yüksek teknolojili sanayi üretiminin ihracat değeri üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Bu bağlamda değişkenlere Zivot ve Andrews yapısal kırılmalı birim kök testi, regresyon analizi, Granger ve frekans alanı nedensellik testi uygulanmıştır. Çalışma kapsamında; teknolojik gelişme, yüksek teknolojili sanayi üretimi ve ihracat değerini temsilen; sırasıyla patent başvuru sayıları, kabul edilen patent sayıları, yüksek teknolojili sanayi üretim endeksi ve ihracat değer endeksine ait 2010-2020 dönemini kapsayan aylık veriler kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, teknolojik gelişmelerin ve yüksek teknolojili sanayi üretiminin Türkiye’nin ihracat değer endeksini yükselttiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, teknolojik gelişme ve yüksek teknolojili sanayi üretimi arasında iki yönlü, teknolojik gelişmelerden ihracat değer endeksine doğru ise tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.

The level of competition among the countries in the international markets has increased with the globalization process. The countries increase the added value of the products they export and achieve international competitive advantage along with their technological developments and high-tech industrial production. This study investigates the effects of technological developments and high-tech industrial production on export value of Turkey. In this regards, Zivot and Andrews unit root test with structural break, regression analysis, Granger and frequency domain causality test has applied on variables. In the scope of this study, monthly datas of patent applications, patent grants, high-tech industrial production index and export value index between 2010 and 2020 were used. As a result of the study, it is found that the technological developments and high-tech industrial production index increase the export value index in Turkey. On the other hand, it is seen that there is a bidirectional causality between technological development and high-tech industrial production. In addition, it is determined that there is a unidirecitonal causality relationship from technological development to export value index.
The Effects of Technological Development and High-Tech Industrial Production on Export in Turkey