ÜRKÇENİN SÖZ VARLIĞI İÇERİSİNDE DOLAP KELİMESİNİN KULLANIMI VE ORMANCILIKTAKİ YERİ - Kılıç, Erhan; Yılmaz, Mustafa (My University, 2021)
Türkçenin söz varlığı içindeki bazı kelimeler çok farklı anlamlarda ve alanlarda kullanılmıştır. Bu kelimelerdenbiri de dolap kelimesidir. Bu kelime su dolabı, dönme dolap, dolab (muhasebe defteri), dolapçı, dolab (banka), kebapdolabı (döner), dolap gemisi, dolap çevirmek gibi çok değişik anlamlardaki isim, terim ve deyimlerde kullanılmıştır. Sudolabı ve dönme dolapların yaygın olduğu dönemlerde dolap kelimesi teşbih yapmak amacıyla da edebiyatın heralanında yer almıştır. Ayrıca dolap kelimesi ormancılıkla da yakın alakalı olup bu isimde bir kereste mevcuttur. Dolapkeresteleri beton binalar ve yeni yapı malzemelerinden önce evlerin en temel malzemelerinden biri olmuştur. Anlamzenginliği olan kelimeleri kavram dünyamızın, maddi-manevi kültürümüzün yansıtıcısı olarak görmek gerekir. Bubakımdan dilimizin derinliğini ve zenginliğini anlamak için dolap gibi kelimelerin anlam ve kullanım serüveninintanınması önemlidir.
Keywords: Dil ve Dil Bilim; Orman Mühendisliği