PLA/Boynuz Biyokompozitlerin Termal ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi - Ermeydan, Mahmut Ali; Aykanat, Onur (E-Journal of New World Sciences Academy, 2019)
Boynuz, kalın keratin kaplama ile çevrili kemik çekirdeğinden oluşmaktadır. Boynuzun yapısında bulunan keratinler yüksek stabilite ve düşük çözünürlüğe sahip proteinlerdir. Kasaplık ve tekstil alanlarındaki yün, kıl, gaga, tüy, boynuz vb. atıklar keratin içermektedir. Bu çalışmada manda boynuzu atık maddesi ve biyobozunur özelliğe sahip polilaktik asit (PLA) polimeri ile biyokompozit malzeme elde edildi. Biyokompozit malzeme PLA/Boynuz oranı ağırlıkça 75/25 olacak şekilde üretildi. Kompozit üretimi 40 L/D çift vidalı ekstruder ile maksimum 180°C’ye çıkılarak yapıldı. Ekstrüderlenmiş granüller, ısıtmalı soğutmalı presle levha haline getirilip, lazer kesiciyle test örnekleri hazırlandı. Üretilen biyokompozit malzemeye çekme ve eğilme testleri yapıldı. Kimyasal özellikleri için FTIR spektroskopisi ve termal özellikleri için TGA analizi yapıldı. Kullanılan atık manda boynuzu, kompozit malzemenin yoğunluğunu düşürdü. PLA/Boynuz kompozitinin çekme ve eğilme dayanımlarının düştüğü ancak çekme ve eğilme modülü değerlerinde değişim olmadığı gözlemlendi.
118O152
Keywords: Engineering; Mühendislik