Videolardan Kalp Atış Hızı Kestirimi Üzerine Bir İnceleme - Korkmaz, Mustafa; Vatansever, Saffet (Osman SAĞDIÇ, 2022)
Kalp atış hızı; kişinin sağlığı, aktivite seviyesi, stres durumu, zindeliği ve benzeri fizyolojik durumları hakkında önemli ipuçları vermektedir. Kalp atış hızı, elektrokardiyogram (EKG) ve nabız oksimetreleriyle ölçülebilir olmakla birlikte, bu cihazlar sürekli temas gerektirdiğinden zamanla rahatsız edici olabilmektedir. Bilgisayarlı görü (computer vision) alanındaki son gelişmeler, bir kişiye elektrot veya nabız oksimetreleri takmanın mümkün veya uygun olmadığı durumlarda, videolardan kişinin kalp atış hızını tespit etmeye olanak sağlamıştır. Uzaktan fotopletismografi (rPPG), bir video kamera aracılığıyla derideki hassas renk değişikliklerini yakalayarak, yaşamsal belirtilerin tespit edilmesine imkân sağlayan bir teknolojidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, uzaktan kalp atış hızı tespiti için en uygun bölgenin yüz olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada; videolar aracılığıyla kişilerin yüz bölgesinden kalp atışı hızı kestiriminin nasıl yapılabildiği, kalp atışı hızı kestirimi sürecindeki aşamaların nasıl iyileştirilebileceği ve nasıl daha yüksek doğrulukta kalp atışı hızı tespiti yapılabileceği hakkında literatürdeki mevcut yöntemler incelenerek kapsamlı bir analiz yapılmıştır.

Heartbeat rate provides important signs about a person's health, activity level, stress level, vitality, and other related physiological conditions. Although electrocardiograms (ECG) and pulse oximeters can be exploited to measure the heart rate, these instruments might become uncomfortable with time due to the requirement for constant contact. Recent advances in computer vision have made it achievable to detect a person's heart rate from videos when it is impossible or impractical to attach electrodes or pulse oximeters to a person. Remote photoplethysmography (rPPG) is a technology that detects vital physiological information by capturing considerably precise color changes in the skin via a video camera. Recent studies have shown that the face is the most appropriate area to use for remote heart rate detection. In this study, a comprehensive analysis has been conducted by investigating the existing methods in the literature on how to estimate the heartbeat rate from a person's face through videos, how to improve the stages in the heart rate estimation process, and hence to improve the accuracy of the estimations.
Heart Rate Estimation from Videos: A Review
Keywords: Engineering; Mühendislik