Keçi Sütünden Üretilen Sinbiyotik Beyaz Peynirde Enterococcus faecium, Bifidobacterium longum ve Lactobacillus paracasei ssp. paracasei Sayılarının Değişimi - Kesenkaş, Harun; Kınık, Özer; Seçkin, Kemal; Ergönül, Pelin Günç; Akan, Ecem (Ege Üniversitesi, 2016)
Çalışmamızda destek kültür olarak Enterococcus faecium, Bifidobacterium longum ve Lactobacillus paracasei ssp. paracasei ilavesiyle üretilen inülin ve oligofruktoz ilaveli sinbiyotik beyaz keçi peynirinde depolama başlangıcı ve sonunda probiyotik bakterilerin canlılığı araştırılmıştır. Araştırma sonuçları prebiyotik içeren peynirlerde probiyotik canlılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bunun yanında hem kontrol gruplarında hem de sinbiyotik peynir gruplarında 90 günlük depolama sonunda E. faecium, B. longum ve Lb. paracasei ssp. paracasei canlı sayılarında önemli düşüş olmadığı peynir örneklerinin yeterli terapötik etkiyi sağlayabilecek düzeyde (6-7 log kob/g) bakteri içerdiği saptanmıştır.