Otomobil ısı eşanjörlerinde kullanılan doğrudan soğutmalı döküm (DC) ve ikiz merdaneli sürekli döküm (TRC) ile üretilen modifiye edilmiş folyo 3003 alüminyum alaşımlarının elektrokimyasal yöntemler ile korozyon davranışının karakterizasyonu - Küçük, İsrafil (Gazi Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada, ticari olarak elde edilen 70 µm kalınlığa sahip doğrudan soğutmalı döküm (DC) ile üretilen bünyesinde Al-Si-Mn bulunduran 3003 (3003 DC) ve çinko (Zn) ilave edilmiş 3003 alüminyum alaşımı folyo (3003 DC-Zn) ile ikiz merdane sürekli döküm (TRC) yöntemi kullanılarak Zn ile modifiye edilmiş 3003 alaşımının (3003 TRC-Zn) korozyon davranışları, 1 Molarlık NaCI + H2O2 çözelti ortamında ileri seviye elektrokimyasal yöntemler (sırasıyla, açık devre  potansiyeli, potansiyodinamik eğriler ve elektrokimyasal empedans spektroskopi) kullanılarak incelenmiştir. Kullanılan alaşımların korozyon testleri öncesi ve sonrası yüzey karakterizasyonu 3B yüzey profilometresi, taramalı elektron mikroskobu ve kimyasal kompozisyon analizleri, optik spektrometere ve X-ışınları kırınım teknikleri ile değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar, Zn ilave edilerek modifiye edilen 3003 alüminyum alaşımının TRC yöntemi ile üretilmesi sonucu bu folyoların yüzey pürüzlülüğünün ve korozyon hızı değerlerinin, DC yöntemi ile üretilen benzer alaşımlara göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında üretilen 3003 TRC-Zn alaşımının arzu edilen seviyede aşırı yüzey pürüzlülüğüne sahip olarak elde edilerek, düşük korozyon direnci özelliklerine sahip olmasından dolayı, otomobil ısı eşanjörü sistemlerinde yer alan galvanik çift yapılarda alternative bir aktif metal (kurban anot) olarak kullanılabilmesi önerilmektedir.

In this work, corrosion behaviour of the three different finstock foils: (1) commercially available  Al-Si-Mn contained 3003 aluminium (3003 DC), and (2) Zinc added 3003 aluminium (3003 DC-Zn) alloys made by direct chill (DC) caster process and (3) twin roll cast Zn added 3003 aluminium (3003 TRC-Zn) alloys was evaluated using advanced electrochemical corrosion test techniques such as open circuit potential (OCP), potantiodynamic curves and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). Surface characterization of the samples used in this study was performed by 3D profilometer, scanning electron microscopy (SEM) added EDS tool, and chemical composition analysis methods such as optical spectroscopy and X-ray diffraction before and after electrochemical corrosion tests. The results of the study showed that the surface roughness and corrosion rate and impedance values of the 3003 aluminium alloy modified with Zn (3003 TRC-Zn) produced by TRC method had higher values than that of the 3003 DC and 3003 DC-Zn samples. It was concluded that the 3003 TRC-Zn would be of use as a sacrifice metal in car heat exchanger systems, due to its desired poor corrosion resistance.
Characterization of the corrosion behaviour of modified 3003 aluminium finstock alloys made by direct chill casting and twin roll casting routes used in car heat exchange systems using electrochemical tests
Keywords: Engineering; Mühendislik