Arı Ekmeğinin İnsan HMC3 Mikroglia Hücre Hattındaki Sitotoksik Etkileri - Yilmaz, Faysal; Taner, Gökçe (Bingol University, 2025)
Bu çalışma, Bursa bölgesinden elde edilen arı ekmeği (AE) ekstraktının insan HMC3 mikroglia hücre hattındaki sitotoksik etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Mikroglialar, merkezi sinir sisteminde immün yanıtların düzenlenmesi ve homeostazın korunmasında kritik rol oynayan hücrelerdir. AE, polifenoller, flavonoidler, vitaminler ve minerallerce zengin bir arı ürünü olup, düşük dozlarda antioksidan ve antienflamatuvar özellikleriyle hücresel koruma sağlayabileceği düşünülmektedir. Deneysel çalışmada, kültüre alınan HMC3 hücreleri farklı AE konsantrasyonları (50, 100, 200, 500, 1000 ve 2000 ppm) ile 24 saat inkübe edilmiştir. Hücre metabolik aktivitesi 3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-Diphenyltetrazolium Bromide (MTT) testi ile, lizozomal membran bütünlüğü ise nötral kırmızısı alım (NKA) testi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, solvent kontrol (SK) grubuna göre normalize edilmiş ve istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. MTT testi sonuçlarına göre, AE 50–200 ppm aralığında hücre metabolik aktivitesini hafif artırmış (%114– 118), 500 ve 1000 ppm’de kontrol düzeyine yakın sonuçlar elde edilmiş, 2000 ppm’de ise anlamlı düşüş (%74,2; p

This study aimed to evaluate the cytotoxic effects of bee bread (BB) extract obtained from Bursa region on the human HMC3 microglia cell line. Microglia play a critical role in maintaining central nervous system homeostasis and regulating immune responses. BB is a natural bee product rich in polyphenols, flavonoids, vitamins, and minerals, which may exert antioxidant and anti-inflammatory effects at low concentrations, thereby supporting cellular protection. In this experimental design, cultured HMC3 cells were incubated for 24 hours with BB extract at concentrations of 50, 100, 200, 500, 1000, and 2000 ppm. Cell metabolic activity was assessed using the MTT assay, while lysosomal membrane integrity was evaluated using the neutral red (NR) assay. Data were normalized to the solvent control (SC) group, and statistical analyses were performed. MTT results indicated a mild increase in metabolic activity at 50–200 ppm (114–118% of control), values close to control at 500 and 1000 ppm, and a significant decrease at 2000 ppm (74.2%; p
Cytotoxic Effects of Bee Bread on Human HMC3 Microglia Cell Line
Keywords: Cell Development; Proliferation and Death; Hücre Gelişimi; Proliferasyon ve Ölümü